Futbalisti FC Žolík Malacky finišovali v práve skončenej sezóne 2021/2022 v III. lige Bratislavského futbalového zväzu na 7. mieste. Zvíťazili v 16 zápasoch, štyrikrát remizovali a desaťkrát prehrali, čo znamenalo zisk 52 bodov. No koncom aktuálneho ročníka uplynulo 40 rokov od legendárnej sezóny 1981/1982, v ktorej hráči vtedajšieho TJ ZŤS Malacky opanovali svoju súťaž bez jedinej prehry a postúpili do II. Slovenskej národnej ligy skupiny Západ, ktorá bola vtedy druhou najvyššou súťažou na Slovensku.

Na fotografii nižšie
Horný rad zľava: A. Miklušičák, E. Kožuch, V. Žilavý, P. Fóra, P. Pavlačič, J. Prokop, J. Hájek, M. Toman, D. Kožuch, V. Badinka, A. Polák, F. Chalupa
Dolný rad zľava: L. Čas, F. Holúbek, M. Valent, M. Novotný, K. Hrebeň, J. Polák, J. Klas
Na fotografii chýbajú: J. Volár, Š. Volár, Š. Mihál, J. Sekáč, J. Čikoš, Ľ. Jajcaj, D. Rusňák starší
Vtedajší malacký postup sa začal rysovať už počas jesennej časti. „Tím bol zložený z hráčov, ktorí boli prakticky z celého Záhoria,“ povedal vedúci mužstva, ktoré vybojovalo historický postup, Dušan Rusňák starší. Súťaž, ktorú Malačania vyhrali, nebola jednoduchá.
Ich súpermi v nej boli Limbach, FK Lamač Bratislava, Vrakuňa Bratislava, Rapid Bratislava, Lozorno, Tomášov, Láb, Vinohrady, ZMDŽ Bratislava, Jarovce Bratislava, Patrónka Bratislava, FK Rača Bratislava a Kablo Bratislava. Tím Malaciek teda čakali viaceré výjazdy do hlavného mesta, no stretávali sa aj s tímami zo Záhoria. „Na jeseň sme vyhrali 10 zápasov a tri sme remizovali. Mali sme skóre 31:9 a gólovo nás ťahal Jozef Klas, ktorý nastrieľal v tejto časti 9 gólov,“ priblížil D. Rusňák starší.
Nathaniel Knizkaren 2023
Klas sa napokon stal s trinástimi gólmi najlepším strelcom Malačanov v sezóne. O gól menej dal Miroslav Toman, žiaľ, ani jeden z nich už nie je medzi nami. Sedemgólovým strelcom bol Peter Fóra a päť ich nastrieľal Peter Pavlačič.
Ligu napokon vyhrali Malačania o 14 bodov pred Lábom. Získali spolu 45 bodov s impozantným skóre 60:18, ku ktorému nemalým dielom prispel brankár Karol Hrebeň. Ten zároveň asistoval trénerovi Augustínovi Polákovi vo vedení mužstva. Brankárskou dvojkou bol Jozef Volár, ktorý dostal šancu v posledných zápasoch v sezóne.
V nasledujúcom ročníku 1982/1983 na Malačanov čakali dlhšie cesty i náročnejší súperi. „Hrali sme proti Seredi, ktorá teraz niekoľko sezón hrala najvyššiu slovenskú ligu, takisto proti Vrábľom – dnes známym ako FC ViON Zlaté Moravce – Vráble,“ zaspomínal si vedúci mužstva. Na Malacky striehlo pätnásť zaujímavých súperov – FK Šaľa, Komárno, Partizánske, Bytča, Vráble, Púchov, Zvolen, Senec, Svätý Jur, Spoje Bratislava, Nové Zámky, Červená hviezda Bratislava, Handlová, Sereď a Považská Bystrica. V druhej najvyššej slovenskej súťaži Malačania ako nováčik skončili na 13. mieste a podarilo sa im ju udržať aj pre ďalší ročník. Získali 27 bodov, čo bolo o štyri viac ako vtedy zostupujúca Bytča. V súťaži pôsobili až do sezóny 1988/1989, keď skončili poslední a zostúpili.
Tím, ktorý v sezóne 1981/1982 postúpil a vo svojej lige nenašiel premožiteľa, tvorili elitní hráči z celého Záhoria. Brankárskou dvojicou boli už spomínaní Karol Hrebeň a Jozef Volár. Hráčsky káder tvorili ďalší futbalisti: Jan Polák, Jozef Prokop, Viktor Žilavý, Peter Fóra, Daniel Kožuch, Viktor Badinka, Peter Pavlačič, Ján Hájek, Marian Novotný, Marian Valent, Jaroslav Sekáč, Miroslav Toman, Jozef Čikoš, František Holúbek, Štefan Mihál, Štefan Volár, Jozef Klas, Ľubomír Jajcaj a Ladislav Čas – v súvislosti s ním je zaujímavé, že časť sezóny bol hráčom a časť masérom, pričom stále pôsobí aj pri súčasných hráčoch FC Žolík Malacky. Tím viedol Augustín Polák, lekárom bol Ernest Kožuch.
Úspech tejto generácie malackých futbalistov by mohol byť motiváciou aj pre hráčov, ktorí reprezentujú naše mesto dnes. Tí budú nastupovať od novej sezóny vo štvrtej najvyššej súťaži, keďže sa im po reorganizácii nepodarilo zotrvať v III. lige. Atraktívne zápasy však možno očakávať aj tu – je pravdepodobné, že Malačania budú hrať lokálne derby proti Rohožníku či Kostolišťu.
M. Binčík, foto: D. Rusňák st. , Malacky.sk

.

BM: Ustekana sobota