Profesionálny ľavý krídelník Ľubomír Vaškovič sa vracia do Senice v úlohe hrajúceho asistenta trénera HC Dukla.

Lubo, vraciaš sa domov po dlhom čase, aké sú tvoje prvé pocity?
Teším sa na to! Práve v Senici som s hokejom začínal, som veľmi rád, že mám príležitosť sa znova objaviť v drese rodného mesta. Zároveň budem mať štadión blízko domova a nebudem musieť za hokejom cestovať, ako tomu bolo po minulé roky.

Si zároveň aj spolumajiteľom novej Dukly, keď prišla možnosť vstúpiť do klubu, ako dlho si nad ponukou premýšľal?
Nepremýšľal som vôbec, pretože už dlhšie sme sa s Palim Krutým bavili o tejto možnosti. Ja som bol dlho preč, posledné dva roky bola situácia zhoršená kvôli korone, ale teraz sme si s chalanmi povedali, že ideme do toho. Verím, že už sa nebude plošne zatvárať a rušiť liga, a že to bude v tomto ohľade v poriadku a budeme môcť odohrať plnú sezónu aj s divákmi na tribúnach.

Sezóna 13/14 bola tvoja posledná v senickom drese. Medzitým si hral na Slovensku, v Česku, Nemecku a dokonca aj v Škótsku. Ako spomínaš na tieto hokejové roky a ako Ťa profesionálne posunuli?
Myslím si, že každý by si mal vyskúšať angažmán vo viacerých kluboch a štátoch. Vždy je to o niečom inom, človek získa skúsenosti a určitý nadhľad. Nikdy to nie je len o pôsobení na ľade, ale aj o živote mimo štadióna a dalo mi to naozaj veľa. Preto na všetky kluby spomínam len v dobrom a som šťastný, že som si to mohol vyskúšať.

Ako vnímaš rozdiely v prístupe k hokeju, či už mládežníckemu alebo seniorskému, na Slovensku a v zahraničí?
Rozdiely vnímam najmä v prístupe fanúšikov. V zahraničí som mal dojem, že sa ľudia chodia na štadión hlavne zabaviť. Na Slovensku je to skôr o tom, že ľudia majú viac starostí a riešia problémy, aby šport mohol vôbec fungovať.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Už z oznámených mien vieme, že sa v Senici opäť stretneš s bývalými spoluhráčmi, s ktorými ste bojovali ešte v úspešných časoch v 1.lige. Tešíš sa na spoluprácu s René Jarolínom, Petrom Horváthom a ďalšími?
Samozrejme sa na chalanov teším, mám medzi nimi veľa bývalých spoluhráčov, s ktorými som hral či už v Skalici, ale napríklad aj minulú sezónu v Hodoníne. Práve tam sme získali titul a radi by sme na úspešnú sezónu naviazali aj v drese Dukly. Aj keď už to nebude profesionálne a musíme chodiť do práce, bude to nová skúsenosť a teším sa na kolektív.

Je pre hráča vždy plus, keď prichádza do kabíny, kde už pozná spoluhráčov?
Vždy je to plus, keď prichádzate do kabíny a poznáte či už realizačný tím, alebo hráčov. Ja som tu doma a poznám celý štadión. Verím, že s chalanmi vytvoríme dobrý kolektív, ktorý ukáže svoju súdržnosť aj na ľade.

Aké sú tvoje očakávania od novej sezóny? Očakávania Seničanov sú naozaj veľké, čím si myslíš, že je ten obrovský záujem o novú Duklu spôsobený?
Chceli by sme hrať o vrchné pozície v tabuľke a zároveň robiť ľuďom radosť predvedenou hrou. Určite sa ľudia tešia najmä preto, lebo v poslednej dobe tu mužský hokej a celkovo šport v Senici dosť stagnoval. Vieme aj, ako dopadol futbal. Ľudia do nás vkladajú veľké nádeje, že sa tu hokej znova bude hrať na určitej úrovni. Cítim to aj ja, keď idem so psom po meste a každý sa ma pýta, kedy to už konečne začne. Je to pre nás zároveň výzva, aby sme fanúšikov nesklamali.

O pár dní už vykorčuľujete s mužstvom na ľad. Máš rád letnú prípravu?
Mám rád celkovo pohyb a šport. Snažím sa športovať každý deň a vždy pre svoje telo niečo urobiť. Tým, že športujem odmalička, to už neberiem ako trénovanie, ale ako môj životný štýl, ktorý mám rád a baví ma.

Prvý krát v kariére budeš aj v úlohe hrajúceho asistenta trénera. Uvažuješ po kariére začať trénerskú dráhu? Ak áno, začal si už robiť nejaké kroky k získaniu licencie?
Mám trénerskú licenciu C, ktorú som v lete obnovil. Popri angažmáne v Senici by som si chcel urobiť B licenciu a plynule sa presunúť na lavičku. Byť či už v pozícii trénera alebo manažéra, to by bola pozícia, ktorá by ma bavila a napĺňala po skončení kariéry.

Čo by si odkázal senickým fanúšikom?
Tešíme sa na Vašu podporu a zároveň veríme, že spoločne zažijeme na našom štadióne znova atmosféru, akú si naše mesto zaslúži.

Zhováral sa Radovan Gál.

HC Dukla Senica bude v sezóne 2022/23 účastníkom 2. ligy seniorov.


.
Toto je čítané

Squash: Skalickí Barbari víťazmi základnej časti 2. ligy

Posledné kolo 2. squashovej ligy sa konalo v Skalici. Barbari si počas…

BM: Ustekana sobota