Presne dnes, 20. júla, uplynie 20 rokov od výroby prvého SUV vozidla na Slovensku. Išlo o Volkswagen Touareg, ktorý sa začal produkovať v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia v roku 2002. Projekt odštartoval éru masívnych investícií do výroby dodnes mimoriadne obľúbených športovo-úžitkových vozidiel a priniesol tisícky nových pracovných miest.

Bratislavský výrobný závod Volkswagen Slovakia bol pred dvomi desaťročiami prvým závodom v rámci koncernu Volkswagen, ktorý začal vyrábať SUV vozidlá. Projekt pomenovaný Colorado predstavoval kompletnú výrobu modelu Volkswagen Touareg prvej generácie a výrobu zmontovaných karosérií pre Porsche Cayenne, ktoré putovali do roku 2017 na finalizáciu do nemeckého Lipska. Z prvých dvoch SUV modelov sa dodnes vyrobilo v Bratislave spolu viac ako 2,3 milióna vozidiel. Medzičasom pribudli do SUV portfólia ďalšie dva modely Audi Q7 a Audi Q8, pričom Porsche Cayenne sa začalo od roku 2017 kompletne vyrábať na Slovensku, neskôr aj spolu s novým modelom Porsche Cayenne Coupé.

Inovácie jednotlivých generácií modelov a stámiliónové investície do nových výrobných hál a najmodernejších technológií priniesli veľký pokrok v priemyselnej produkcii na Slovensku. Výrobné linky tak patria aktuálne medzi špičku na svetovej úrovni. Všetky SUV modely sa vyrábajú exkluzívne len v Bratislave a exportované sú do všetkých kútov sveta. „Volkswagen Slovakia má za sebou vyše 30-ročnú úspešnú históriu, počas ktorej sa mu podarilo získať perspektívne modely a s nimi stabilné pracovné miesta pre tisícky zamestnancov. Pre podnik je to znamenie, že aj naďalej je kľúčové udržať si konkurencieschopnosť a dobrú štartovaciu pozíciu pre budúce projekty,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

Za všetkým bol Háčik

Koluje príbeh, že za príchodom výroby SUV vozidiel na Slovensko stál Háčik. A nebola to hocijaká návnada. Háčik je svetový unikát – štúdia terénneho vozidla z roku 1996, ktorá vzišla z vlastnej iniciatívy zamestnancov bratislavského závodu. Koncept tohto vozidla vychádzal z Golfu III syncro a Golfu variant. Všetky jeho časti boli vyrobené v Bratislave vrátane špeciálnych okien a interiéru. Výroba Háčika trvala približne tri mesiace a na kompletnej výrobe sa v rámci fabriky podieľalo približne 20 ľudí. Dnes je vozidlo vystavené spolu s ďalšími unikátnymi modelmi v Múzeu dopravy v Bratislave, kde si ho môže verejnosť pozrieť celkom zblízka.

„Pred dvadsiatimi rokmi som začínal v pilotnej hale pri nábehu modelu Volkswagen Touareg. Všetci sme vtedy s úžasom spoznávali auto, ktoré bolo vo viacerých smeroch nové a výnimočné. Bol to veľmi zaujímavý projekt, v rámci ktorého sme sa popasovali s mnohými výzvami – na stavbu to bolo omnoho komplikovanejšie vozidlo, oveľa viac elektroniky,“ spomína si Dušan Kabeš, tímlíder vo finiš centre, ktorý rovnako oslavuje 20. výročie vo Volkswagen Slovakia. Ako dodal, „odmenou za naše nasadenie bol a stále je úspech tohto auta vo svete. Je to vynikajúce vozidlo a môžeme byť hrdí, že ho vyrábame práve my v Bratislave.“

S podobnými pocitmi sa podelil aj Ján Húževka, ktorý aktuálne pracuje ako supervízor na montáži SUV vozidiel. „V podniku pracujem od roku 1998 a mal som tú česť byť pri zrode Volkswagen Touareg od úplného začiatku. Máme za sebou obrovskú skúsenosť, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Pri stavbe každého jedného vozidla, či už prvej, druhej alebo tretej generácie, našou spoločnou snahou vždy bolo a stále je dostať auto do finále v najvyššej kvalite. Touareg technologicky rástol s každou generáciou a my s ním,“ povedal.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová


.

BM: Ustekana sobota