V obci Závod možno počas víkendu znížia tlak vody v obecnom vodovode. Obec je pripravená reagovať na fakt, že napriek výzvam a zákazu nepolievať záhrady vodou z obecného zdroja naďalej eviduje nadmernú spotrebu práve v podvečerných časoch, keď sa zavlažujú trávniky a záhrady. TASR o tom informoval starosta Závodu Peter Vrablec.

Ilustračné foto 123rf.com

Zákaz plytvania pitnou vodou z obecného vodovodu samospráva zverejnila už v polovici júla, Vrablec však priznáva, že objem vody klesol na kritickú úroveň a pokiaľ sa situácia rýchlo nezmení, bude potrebné spotrebu regulovať. “V piatok dávame poslednú výzvu, ak sa spotreba nezníži, počas víkendu pristúpime k zníženiu tlaku vody,“ uviedol starosta obce, ktorá má dlhodobo problém s kapacitou pitnej vody.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Na riziko nedostatku vody vo verejnom vodovode vo viacerých obciach na Záhorí upozornila vo štvrtok (21. 7.) aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS), medzi sídlami v okrese Malacky, kde prevádzkuje vodovod, označila za najvážnejšiu situáciu v Rohožníku a Studienke. Starostovia spomínaných obcí Peter Švaral i Boris Soukup potvrdili, že výzvu vodárov a žiadosť o šetrenie pitnou vodou tlmočili občanom. “Väčšina našich obyvateľov však používa na zavlažovanie vodu z vlastných studní, nie z verejného vodovodu,” upozornili.

Za stabilizovanú označil situáciu s vodou aj starosta Záhorskej Vsi. “Samozrejme, v súvislosti s extrémnym suchom a veľkými teplotami sme tiež vyzvali obyvateľov, aby pitnou vodou neplytvali,” zdôraznil pre TASR starosta najzápadnejšej obce Slovenska Boris Šimkovič.

Problém zatiaľ nemajú ani v Malých Levároch, kde prevádzkujú vlastnú vodovodnú sieť. “Aj my pozorujeme, že zásoby spodnej vody klesli, hlavne z plytkejších zdrojov, to však nie je nový problém, ale opakujúci sa jav v v obdobiach veľkých horúčav a sucha,” skonštatoval starosta Malých Levár Adrián Pernecký.


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota