Medzi priority Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) patrí aj prepájanie miest, obcí, či priemyselných parkov z ekologickou, segregovanou cyklodopravou. V rámci schválenej Koncepcie rozvoja cyklotrás v Bratislavskom kraji postupne prepája jednotlivé obce, mestá nielen medzi sebou, ale snaží sa dostať ľudí aj k Integrovanému dopravnému systému. Cieľom je, aby sa doprava do zamestnania, či školy maximálne zjednodušila a bola blízka ochrane životného prostredia.

„Cyklodoprava a cykloturistika nie sú len športová aktivita, ale aj príležitosť spoznať okolie, pamiatky a históriu nášho kraja. Aj toto letné obdobie je ideálne na trávenie voľného času v prírode. Bratislavský kraj ponúka cyklotrasy v hlavnom meste, ale aj trasy v teréne Malých Karpát,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Medzi najdôležitejšie a aj najviac navštevované cyklotrasy v BSK na Záhorí za posledné obdobie patria:

  • Cyklotrasa Malé Leváre – Veľké Leváre- žst. Veľké Leváre
  • Cyklotrasa Malacky žst. – Malacky priemyselný park
  • EuroVelo 13 – úsek Vysoká pri Morave – Bratislava, Devínska Nová Ves – Devín
  • Náučný cykloturistický chodník okolím Perneka

V BSK je 1148 kilometrov cykloturistických trás. Za tento rok k nim pribudlo ďalších 15 km. V kraji rovnako pribúda cyklistická infraštruktúra, ako sú servisné cyklostojany – 14 ks, nabíjacie stanice pre elektro bicykle – 32 ks, či stojany s mapami – 14 ks.

„Určite odporúčam vyskúšať niektorú z nich. Napríklad si dať nenáročný rodinný trip Cyklomost slobody-Devínske Jazero – cyklomost Vysomarch – Marchegg – Schlosshof – Cyklomost slobody. Okruh má 23 km a zvládne ho naozaj každý. Za vyskúšanie stojí aj trasa Vojenská nemocnica – Železná studienka – Snežienka – II. Kameňolom – U Slivu – Dolný červený kríž – Biely kríž – Rača. Ide o stredne náročnú cca 19 km dlhú trasu. A do tretice to môže byť aj okruh Rača – Svätý Jur – Jurava – Vajnory – mohyla M.R. Štefánika, prípadne Korzo Zálesie. Je nenáročný a aj s návštevou Korza Zálesia meria 38 km,“ prezradil tipy na výlety Juraj Droba.


.

BM: Ustekana sobota