Festivalová sezóna je v plnom prúde a fanúšikovia open air zábavy si plným priehrštím užívajú letné koncerty pod holým nebom. Horúci hudobný víkend na Záhorí patril jednoznačne Cibula Festu v Holíči, kam ich zamierilo niekoľko tisíc. Po trojročnej pauze, spôsobenej pandémiou, sa tak milovníci tohto najväčšieho česko-slovenského festivalu dočkali a vo viac ako tridsaťstupňových horúčavách sa osviežili dávkou nadupanej hudby so skvelými headlinermi.

Kým v Česku je momentálne najväčšou hviezdou, na Slovensku si odkrútila svoj absolútne prvý festivalový koncert kapela Mirai. Hlavný stage patril počas víkendu aj Desmodu, ktorému pri dvoch pesničkách sekundoval raper Majself, prvý sólo koncert na tomto festivale si odkrútil Vašo Patejdl, ale aj jeho niekoľkonásobní účastníci z kapely Čechomor. Tiež Polemic, ešte stále bez zraneného Bejza, ktorý sa zranil pri páde z pódia pred dvomi týždňami, Fleret, Slniečko, Metalinda a mnohí ďalší. Menšiu Cool Arénu zase do posledného miesta naplnili Kali, Sima, DJ EKG, DJ Milan Lieskovský, DJ Róbert Burian a celkovo viac ako 20 interpretov, prevažne pre mladšiu generáciu.

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Festival odštartovala už vo štvrtok tanečná zábava s tými najlepšími slovenskými DJ-mi. V piatok už Cibula Fest otvoril svoje brány naplno. Organizátori mali pred začiatkom tohto ročníka veľký rešpekt, pretože bolo ťažké odhadnúť, aká bude návštevnosť. Počas uplynulých dvoch rokov bez väčšieho kultúrneho podujatia sú totiž návštevníci veľmi opatrní a predpredajové prognózy neboli najoptimistickejšie. „Festival organizujeme na letisku už trinásty rok s dvojročnou pauzou. Mali sme mierne obavy, no tie sa nenaplnili. Veľké množstvo ľudí sa rozhodlo na poslednú chvíľu a festival fantasticky zaplnili. Je vidieť, že im zábava pod holým nebom veľmi chýbala. Do Holíča každoročne v tomto čase príde veľké množstvo ľudí, čo je skvelé pre región aj samotné mesto. Už teraz myslíme na budúci ročník a vyhliadky sú také, že to okolnosti dovolia, mohol by to byť ten najlepší festival v našej histórii. Všetko naznačuje aj nových stabilných partnerov. Veríme, že sa do toho viac zapojí aj samotné mesto, ktoré už 13 rokov skvele reprezentujeme na Slovensku i v zahraničí,“ zhodnotil festival jeho organizátor Vladimír Chrenka.

Podporu návštevníkov si pochvaľoval aj Vašo Patejdl. „V minulosti som tu na letisku vystúpil s Elánom, ale prvýkrát na Cibula Feste sám za seba. O to je to vždy náročnejšie. Ale publikum ma podržalo, bolo úžasné. Bol to krásny koncert a užil som si ho,“ prezradil Vašo Patejdl, ktorý sa potešil najmä tomu, že po náročnom období je vidieť, že ľudia opäť chcú kultúru, chodia na koncerty a kultúrny život sa aspoň trochu vracia do starých koľají.

Podobne sa návratu na pódiá teší aj frontman momentálne najpopulárnejšej kapely v Česku. Spevák s japonskými koreňmi Mirai Navrátil so svojou skupinou Mirai absolvovali svoje absolútne prvé festivalové vystúpenie na Slovensku. „Bol to pre nás zážitok. My hráme stále len v Česku. Mal som obavu, že tu naše pesničky nebudú poznať a veľmi milo nás prekvapilo, že ľudia spievali všetko s nami. Verím, že nie naposledy,“ pochválil slovenské publikum Navrátil. Návrat na pódiá bol podľa neho krásny a kapela momentálne prežíva najväčší fanúšikovský ošiaľ. „Máme vypredané skoro dve O2 Arény v Prahe, hrajú nás nonstop v rádiách, headlinujeme veľké české festivaly. Som za to rád, ale budem ešte radšej, keď tento náš úspech rozšírime aj na Slovensko. Toto bola pre nás prvá lastovička,“ doplnil frontman Mirai.

Jediné spoločné vystúpenie v tomto roku absolvovali aj nitrianske stálice slovenskej hudby z kapely Desmod a raper Majself, s ktorým zaspievali pesničku Kométa. Tá je medzi ich fanúšikmi aktuálne jednou z najobľúbenejších za posledné dva roky. A keďže v minulom roku spolu absolvovali turné, Majself spolu s nimi odspieval aj ďalšiu pesničku Sto rokov samoty.

Vyzerá to tak, že festivaly teda definitívne opäť naplno ožívajú a obdobie covidových reštrikcií počas uplynulých rokov sú už minulosťou. Aj to posúva organizátorov vpred pri plánovaní ďalších akcií. „Veríme, že je to už za nami. Tento rok festivalom praje a dúfame, že tomu inak už ani nebude. Držíme palce všetkým organizátorom. My už čoskoro začneme prípravy na budúci ročník,“ dodal Chrenka.


.

BM: Festival Záhrad