Letné prázdniny sú pre väčšinu detí najočakávanejším obdobím v roku. Prinášajú deťom obvykle väčšiu voľnosť a viac aktivít na slniečku a pri vode. Okrem táborov, dovoleniek a množstva pohybových aktivít predstavujú letné prázdniny aj viac zdravotných rizík. Aké ťažkosti privádzajú rodičov a ich deti do ambulancie pediatra v nemocnici a ako si s nimi spoľahlivo poradiť, prezradila v rozhovore primárka Pediatrického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Erika Vávriková po prvých prázdninových týždňoch.

 

Aké zdravotné ťažkosti počas leta najčastejšie privádzajú deti do nemocnice?

Počas leta najčastejšie riešime akútne črevné ťažkosti u detí. Zvracanie a hnačky ohrozujú deti kvôli dehydratácii. Platí, že čim menšie dieťa, tým väčšie riziko. Druhú skupinu ochorení tvoria alergické reakcie rôzneho typu, najčastejšie s kožnými prejavmi. Chirurgovia riešia početné úrazy u detí.

Ktoré odporúčania by mali deti a ich rodičia dodržiavať v letných mesiacoch?

Pobyt na čerstvom vzduchu v lete je žiadúci, ale je nutné dodržať pravidlá, aby nedošlo k ochoreniu. Vonku sme mimo exponovaných hodín 11.00-15.00 hod., kedy je najviac slnečného žiarenia. Aj mimo týchto hodín používame opaľovacie krémy na ochranu pokožky. Je nutné, najmä pri kúpaní, použiť opaľovací krém opakovane, nezabúdame natrieť aj pokožku uší. Počas pobytu na slnku je vhodné robiť si prestávky s pobytom na tienistom, vetranom mieste.  Používame ľahkú pokrývku hlavy, svetlé vzdušné oblečenie a ľahkú obuv. Dbáme na dostatočný pitný režim. Deťom je nutné tekutiny aktívne ponúkať. Fľaša s tekutinou na stole nestačí. Dávame prednosť minerálke, ovocným čajom a šťavám. Tekutiny nemusia byť chladené. V strave uprednostníme  skôr zeleninu a ľahšie jedlá. Obľúbené grilované pokrmy musia byť vždy čerstvé a dostatočne tepelne spracované. Skonzumovať ich je nutné čo najskôr po príprave.

Aký postup treba zvoliť pri zažívacích ťažkostiach a kedy sa odporúča vyhľadať pomoc lekára?

Ak začnú príznaky črevných ťažkostí –  zvýšená teplota, zvracanie a potom hnačky, je dôležité zvládnuť rehydratáciu organizmu. Odporúčame cca 2 hodiny od začiatku zvracania dieťaťu nič nepodávať do úst, aby mal organizmus čas na odpočinok. Dobré je nechať dieťa sa vyspať, na zníženie teploty použiť čapíky.  Potom začať  podávať tekutiny – neperlivú neochutenú minerálku, vodu alebo krátko vylúhovaný čierny čaj. Tieto tekutiny podávame lyžičkou v pravidelných intervaloch 2-3 min. Ak tento režim dieťa toleruje a 2-3 hodiny nezvracia, môžeme množstvo tekutín zvyšovať.

Ak dieťa tento režim netoleruje, zvracia ďalej alebo množstvo stolíc nedovoľuje podávať čapíky a nedarí sa zraziť teplotu, je nutné vyhľadať lekára.  Osobitne opatrný treba byť pri deťoch do 1 roka.

Ako postupovať pri uštipnutí hmyzom a za akých okolností predstavuje poštípanie vážne ohrozenie zdravia?

Poštípanie rôznym hmyzom a následné reakcie – kožné alebo celkové, vedú často k návšteve lekára. Známe  je nebezpečenstvo, ak je poštípané dieťa alergické na jed alebo dôjde k poštípaniu v oblasti dutiny ústnej a jazyka. Treba si dávať pozor pred pitím, hmyz môže byť schovaný v pohári alebo ústí fľaše. V takomto prípade je nutné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Lokálne reakcie po poštípaní – výrazné svrbenie, začervenanie  a opuch zväčša nerobia komplikácie. Postihnuté miesto je nutné ochladiť, ošetriť krémom proti svrbeniu a dohliadnuť, aby si dieťa pri škriabaní nezanieslo s nečistotami na rukách do ranky infekciu.

Ako správne vybrať kliešťa?

Pri poštípaní kliešťom je nutné kliešťa v celku odstrániť. V lekárni sú dostupné špeciálne pinzety na vyťahovanie. Kliešťa netočíme, len uchopíme čo najbližšie k hlave a kývavým pohybom zo strany na stranu uvoľníme. Dôležité je kliešťa nepoškodiť. Postihnuté miesto vydezinfikujme. Miesto po prisatí kliešťa je nutné ešte niekoľko dní kontrolovať. V prípade, že sa začne tvoriť zväčšujúce sa začervenanie, je nutné vyhľadať lekára.

Čo by nemalo chýbať v dovolenkovej lekárničke rodiča?

V dovolenkovej  lekárničke rodiča nesmú chýbať lieky, ktoré dieťa pravidelne užíva z dôvodu liečby chronického ochorenia. Základnou výbavou sú lieky na zníženie teploty, vhodné je mať formy v sirupoch aj čapíkoch s 2 rôznymi účinnými látkami. Dôležité sú lieky proti alergickým prejavom – antihistaminiká v kvapkách alebo tabletkách, nezabudnúť na masť po poštípaní. Vhodné je mať aj repelent. Pre riziko akútneho ochorenia je vhodné mať lieky sa suchý a vlhký kašeľ, pastilky na cmúľanie pri bolesti  v krku. Nemali by chýbať lieky proti hnačke a nadúvaniu, probiotiká a rehydratačný roztok. Očné a ušné kvapky sú tiež často užitočné. Pribaliť treba opaľovacie krémy a krém po opaľovaní, dezinfekciu na rany, jednorazové  náplaste, 1-2 obväzy. Nezabudnite na teplomer,  antigénový rýchlotest a CRP samotest.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 km/h

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu. Za prekročenie…

BM: Ustekana sobota