V Holíči je vo výstavných priestoroch zámku sprístupnená výstava akademickej maliarky Oľgy Bartošíkovej pod názvom Obrazy v danom čase. Výstavu usporiadalo mesto k blížiacemu sa významnému jubileu rodáčky z Holíča, ktorá sa v auguste dožije 100 rokov.

Výtvarne je autorka výstavy stále aktívna. “Celoživotne sa venuje maľbe, ale aj kresbe a realizácii výtvarných diel v architektúre. V širokom rozpätí tvorby dominujú portréty, autoportréty, figurálne kompozície, zátišia s kvetmi a ovocím. Ďalej krajiny, príroda, motívy katedrál, starý Holíč v spomienkach i symbolické pomníky a pamätníky,” uviedol kurátor výstavy Bohumír Bachratý.

Záhorácke rádio 2024 01

Výstava je výberom tvorby z majetku autorky doplnená o diela zo súkromnej zbierky a zbierok Mestského múzea a galérie v Holíči. “S autorkou výstavy sa už poznám viac ako 20 rokov. Za svoj život už namaľovala toľko diel, že už ďalšie nepotrebuje. Jej diela budú vždy ozdobou každej jednej galérie a každej jednej výstavy,” doplnil primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

V roku 2018 vyšla kniha, ktorá zhŕňa tvorbu Bartošíkovej. “Jej dielo som rozdelil do ôsmich kapitol. Ide o jednu z prvých dám slovenského maliarstva. Jej celoživotné dielo sa vyvíjalo prakticky viac ako 70 rokov,” povedal spoluautor knihy Štefan Zajíček.
Výstava potrvá vo výstavných priestoroch zámku v Holíči do 14. augusta.


.
Toto je čítané

Senickí dôchodcovia sa stretli na výročnej schôdzi

Na výročnej členskej schôdzi Miestnej organizácie JDS Senica sa v dome kultúry…

Lakovanie a Pieskovanie