Určite ste už zaregistrovali, že plyn a elektrina prudko zdražujú. Skôr ako si zadovážite petrolejové lampy a sviečky, povedzme si o ďalších možnostiach kúrenia. V tomto článku sa zameriame na kroky, ktoré môžu domácnosti urobiť, aby znížili svoju spotrebu.

lovelyday12 / Shutterstock.com

Ako znížiť účty za elektrinu a plyn

Ak bývate v byte, môžete vymeniť neúsporné žiarovky za úsporné, prípadne aj staršie spotrebiče za A++. Čo sa týka vykurovania a tepla, prvý krok je dobre izolovať okná a zatepliť dvere.

Riešenie pre tých, ktorí majú dom, je byť čo najviac nezávislí. Môžete si nechať nainštalovať napríklad solárne panely alebo malú fotovoltickú elektráreň. Tiež môžete prejsť na iné zdroje kúrenia, ako sú kotly na tuhé palivo alebo tepelné čerpadlá. Existuje na ne aj dotačný program Zelená úsporám, ktorý vám môže preplatiť až 50 % nákladov na inštaláciu. A to nie je jediná výhoda.

Výhody kotlov na tuhé palivo

Súčasný kotol na pevné palivo premení počas horenia až 90 percent energie zo spaľovania na teplo do domu. Dotáciu využijete pre kotly na biomasu, to znamená na pelety, brikety, štiepku a drevo.

Kotly na pelety sú automatické. Na používateľovi je v princípe len dopĺňať raz za pár dní palivo do zásobníka a v prípade potreby regulovať teplotu v izbách na termostate alebo na diaľku aplikáciou v mobile.

Opop.sk

Kotly na drevo sú, naopak, stále ručné. Dá sa k nim však pripojiť akumulačná nádrž, vďaka ktorej nemusíte prikladať nepretržite, pretože vyhrieva dom a znižuje tak frekvenciu vášho prikladania.

Pomôže tepelné čerpadlo?

Obľúbenou alternatívou sú aj tepelné čerpadlá. Rozdeľujeme ich na typy podľa zdroja energie, ktorý používajú. Najbežnejšie sú vzduch–⁠voda, zem–⁠voda, voda–⁠voda. Ich výhoda je, že nepotrebujú komín, priestor na palivo ani špeciálnu miestnosť (kotolňu). Šetria teda miesto. Navyše ich nemusíte takmer vôbec obsluhovať. Regulujete len teplotu na termostate a nič iné neriešite.

Na druhej strane ide o pomerne drahú investíciu. Bavíme sa o tisícoch eur a náhradné diely sú tiež veľmi nákladné.

Do čoho teda investovať?

Súčasná situácia ukázala, že závislosť na zdrojoch paliva z menej či viac vzdialených krajín nás môže dostať do finančných problémov, obáv a neistôt. Je na každom z nás, či si vyberie kotol na tuhé palivo, tepelné čerpadlo alebo iné riešenie.

 


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota