Vo viacerých tokoch na západnom Slovensku boli v posledných týždňoch dosiahnuté hodnoty historických minimálnych priemerných denných prietokov. Miestami boli aj prekonané. Výrazné zlepšenie hydrologickej situácie napriek utorkovým (26. 7.) zrážkam nenastalo. Upozornili na to hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

ilustračné foto – rieka Morava, zdroj: SHMÚ

“Priemerné mesačné hodnoty prietokov sa na západnom Slovensku plošne pohybujú v hodnotách pod 40 percent až pod 20 percent dlhodobých mesačných priemerov už od marca,” spresnili hydrológovia.

V povodí Moravy zaznamenali nové historické minimá priemerných denných prietokov vo vodomernej stanici Jablonica na Myjave od roku 1980 a znovu dosiahnuté historické minimá v Brestovci na Brestoveckom potoku od roku 2005.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Nové historické minimá zaregistroval SHMÚ aj na dvoch tokoch v Malých Karpatoch, a to vo vodomernej stanici Svätý Jur na Šúrskom kanáli (od roku 1968) a v Horných Orešanoch na Parnej (od roku 1961, prietoky sú ovplyvnené manipuláciou na nádrži).

Dva toky bez vody evidujú hydrológovia v povodí Moravy, a to v Turej Lúke – Svacenický jarok a v Sološnici – Sološnický potok. Nulové prietoky tam boli zaznamenané aj v minulosti. “Ďalší vývoj deficitu odtoku bude ovplyvňovať vývoj zrážkovej situácie v kombinácii s teplotnými pomermi,” skonštatoval SHMÚ.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota