V Bratislavskom kraji v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka (do 11. júla) sa zvýšil počet ochorení na lymskú boreliózu. Aktuálne však nie je hlásený výskyt kliešťovej encefalitídy. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová.

Ilustračné foto: 123rf.com

Epidemický výskyt lymskej boreliózy RÚVZ nezaznamenal. „Rovnako ani rodinný výskyt a ani výskyt viazaný na určité územie Bratislavského kraja,“ uviedla Nosálová. Aktuálne evidujú 44 prípadov v súvislosti s ochorením na lymskú boreliózu, z toho najviac prípadov bolo hlásených v okrese Bratislava IV a Bratislava V.

„Kliešte infikované baktériou lymskej boreliózy sa vyskytujú takmer na celom území Slovenska, ale infikované vírusom kliešťovej encefalitídy sa vyskytujú v určitých, takzvaných endemických oblastiach,“ upozornila hovorkyňa. Podľa nej kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu dokážu infikované kliešte preniesť na hostiteľa vo všetkých svojich vývojových štádiách a sú aktívne počas celého roka. „Preto aj niektoré prípady tohto ochorenia nahlásené v Bratislavskom kraji boli donesené z iných oblastí Slovenska (turistika),“ doplnila Nosálová.

Macek Knihy.Zahori

Hovorkyňa upozornila, že sa kliešť najčastejšie prisaje do vlasatej časti hlavy, do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky či na intímne miesta. Medzi základné zásady ochrany napríklad patrí vyhýbanie sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ako sú okraje lesov a vysoké porasty tráv. Taktiež nosenie vhodného oblečenia pokrývajúce čo najväčšie časti tela či používanie repelentov. Po návrate domov je potrebné si prekontrolovať celé telo a osprchovať sa.

„Kliešťová encefalitída sa môže prenášať aj niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka,“ upozornila Nosálová. Preto podľa nej je preventívnym opatrením aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré sa aplikuje v troch očkovacích dávkach. „Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky,“ spresnila Nosálová. Protilátky sa vytvoria o desať až 14 dní po podaní druhej dávky.

V prípade klinických príznakov, ako je začervenanie miesta prisatia, teplota, bolesť hlavy RÚVZ odporúča ihneď kontaktovať všeobecného lekára, ktorý na základe krvného vyšetrenia a následného pozitívneho výsledku nariadi antibiotickú liečbu.


.
Toto je čítané

Speváčka LARA MORR vydala novú pieseň S Tebou

S hudobnou novinkou v tomto roku prichádza charizmatická speváčka pochádzajúca z Gbiel,…

BM: Ustekana sobota