Záhorák Tomáš Masaryk, tenista na vozíku z Holíča, by si chcel konečne splniť svoj športový sen a prebojovať sa na paralympijské hry, ktoré sa budú v roku 2024 konať v Paríži a na nich bude štartovať len 16 najlepších vo svetovom rebríčku.

K tomu však potrebuje získavať body do svetového rebríčka a tie sa rozhodol zbierať po svete. Po turnajoch v Turecku a v Izraely sa vybral do Španielska a Českej republiky, kde napriek náročnému programu štartoval vo dvojhre aj vo štvorhre.

V Madride sa vo štvorhre prebojoval dokonca do finále. Spolu s Japoncom Daisuke Išitom zdolali v semifinále čilskú dvojicu Araya, Cayulef hladko 6:1, 6:2, vo finále potom podľahli brazílsko – britskému páru Silva, Pena 5:7, 7:5, 5:10. Vo dvojhre po víťazstve s domácim Romo Martinom 6:0, 6:0, bol vo štvrťfinále jeho „osudom“ opäť Brazílčan Silva 4:6, 2:6.

V Barcelone to bolo takmer ako cez kopirák. Vo dvojhre zdolal vo štvrťfinále Arayu z Čile 6:1, 6:0, ktorého v semifinále „pomstil“ krajan, neskorší víťaz Cayulef 1:6, 4:6. Vo štvorhre bol jeho parťákom opäť Japonec Išito. V semifinále zdolali Arayu s Cayulefom z Čile 6:1, 6:2, no vo finále podľahli páru Silva (Braz.), Slade (V. Brit.) 5:7, 6:0, 5:10.

Macek Knihy.Zahori

Po návrate zo Španielska smerovali „jeho kroky“ do susednej Českej republiky, kde sa v Hlubokej nad Vltavou hral turnaj československej Plasma tour o Pohát města Hluboká. Tomáš Masaryk im tam doslova „vykradol“ zlatý poklad, keď sa stal víťazom dvojhry aj štvorhry.

Ako jeden z dvoch zahraničných hráčov mal mimoriadne ťažké vyžrebovanie, na zvládol ho nad očakávanie. Zápas s Janom Hermanom zvládol v tréningovom tempe 6:1, 6:0, no potom to prišlo, Nasadenú jednotku Tomáša Sváška zdolal 7:5, 6:7, 10:1, v semifinále štvorku Tomasza Jochymka 6:2, 6:0 a vo finále dvojku turnaja Michala Stefanu 6:2, 2:6, 10:7.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Práve Stefanu bol jeho spoluhráčom vo štvorhre, kde nestratili ani set. Dvojicu Dáňa, Klečka zdolali 6:0, 6:0, v semifinále druhý nasadený pár Kvoch, Jochymek 6:0, 6:2 a vo finále nasadenú jednotku Svášek, Gregor 6:3, 6:1.

„S mojím vystúpením môžem byť spokojný, no bolo to mimoriadne náročné, veď za dva dni som strávil na kurte jedenásť hodín. Celé to vnímam ako vydarenú prípravu na ceste za mojim cieľom posunúť sa na medzinárodnom fóre čo najvyššie,“ povedal Tomáš Masaryk, momentálne už 16. hráč svetového rebríčka.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota