Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v projekte deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb, keď sa veľkokapacitné zariadenia menia na menšie zariadenia rodinného typu. Okrem komfortnejšieho bývania prinesú komunitný spôsob poskytovania sociálnych služieb s rešpektovaním individuálnych potrieb a sociálnych väzieb klientov. Do niektorých z nich by sa mohli klienti nasťahovať do konca roka, prípadne začiatkom budúceho roka.

“Sociálne služby prechádzajú v Bratislavskom kraji zásadnou modernizáciou. Do projektu je zapojených deväť zo 14 zariadení sociálnych služieb. Viaceré zariadenia sú už vo výstavbe, z toho dve sú už tesne pred dokončením,” skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Hotová je napríklad novostavba na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste, kde kraj aktuálne zariaďuje interiér dvoch bytových jednotiek pre 12 klientov. Ukončenie rekonštrukcie pôvodného objektu na Strelkovej ulici v Rači sa predpokladá na jeseň, prví klienti by sa mohli nasťahovať začiatkom budúceho roka.

Vo výstavbe je aj Domov sociálnych služieb a zariadenie podporovaného bývania Merema v okrese Pezinok, dokončená je novostavba rodinného domu v obci Častá. V súčasnosti kraj zariaďuje interiér dvoch bytových jednotiek pre 12 klientov, predpokladá, že prijímatelia sociálnych služieb sa zabývajú do konca roka. Výstavba druhého rodinného dvojdomu v obci Dubová by mala byť ukončená v priebehu budúceho roka.

BSK zároveň koncom roka 2022 plánuje ukončiť aj rozsiahlu rekonštrukciu zázemia v zariadení Merema v Modre-Kráľovej a debarierizovať zakúpený rodinný dom v Modre. Prevažná časť klientov by sa mohla sťahovať budúci rok.

Do procesu deinštitucionalizácie vstúpil aj domov sociálnych služieb (DSS) a zariadenie pre seniorov (ZpS) v Stupave. Trojpodlažná historická budova, ktorá pôvodne slúžila ako kaštieľ, totiž svojím dispozičným a priestorovým riešením nenapĺňa podmienky pre komunitný spôsob poskytovania sociálnych služieb. Jej aktuálna kapacita je 166 miest.

Časť klientov plánuje kraj presunúť do nového objektu, ktorý má vyrásť v Záhorskej Bystrici. “Kraj sem premiestni 30 prijímateľov prevažne s Alzheimerovou chorobou a demenciou,” poznamenal Droba. O finančnú podporu sa bude BSK uchádzať z plánu obnovy.

Projekt deinštitucionalizácie spustil kraj v auguste 2020.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota