Priaznivci lietania sa so stíhačkami MiG-29 rozlúčia počas Medzinárodných leteckých dní na Letisku Kuchyňa v Malackách už 27. a 28. augusta.

foto siaf.sk

„Je to jednoducho krásny, silný a obratný stroj, za ktorým sa obzeral každý odborník i fanúšik letectva. Išlo o lietadlo, ktoré v tej dobe konečne vyrovnalo výkon západných a východných strojov,” hovorí o stíhačke Iva Hůlek, ktorý na nej ako profesionálny pilot a člen displej tímu našich Ozbrojených síl dlhé roky lietal.

Vyrobili ich v Sovietskom zväze na prelome 80. a 90. rokov. V tom čase sa zaraďovali medzi špičku v kategórii vojenských strojov. Prvých dvadsať kusov stíhačiek získala Československá ľudová armáda v roku 1989. Pri rozdelení republiky sa nedelili v obvyklom pomere 2:1, ale každá krajina dostala po 10 stíhačiek.

Plocha draka Knihy.Zahori

Boli určené primárne na vzdušnú obranu krajiny a zostrojené na zostreľovanie nepriateľských lietadiel. Rozpätie krídel MiG-29 je viac ako 11 metrov. Stíhačka má výšku takmer päť metrov a dĺžku viac ako 17 metrov, teda meria približne toľko ako volejbalové ihrisko. Naraz doletí až do vzdialenosti 1430 kilometrov, čo je viac ako z Bratislavy do Londýna. Jej maximálna rýchlosť je 2400 kilometrov za hodinu a spomínanú trasu by tak zvládla približne za 30 minút. Stíhačka navyše dvakrát prevyšuje rýchlosť šírenia zvuku.

foto siaf.sk

V čase cvičných letov preto Ministerstvo obrany SR upozorňovalo občanov na to, že pri prelete stíhačky možno budú počuť silný hluk ako pri výbuchu. Išlo o rázovú vlnu, ktorá vzniká v momente prekonania rýchlosti zvuku.

Po viac ako 30-ročnej službe teraz lietadlá uzemnia. „Stíhačky sú stále na Sliači. Do konca augusta budú chrániť náš vzdušný priestor, 27. a 28. augusta ich uvidíte na SIAF-e, kde sa aj oficiálne rozlúčia. Rokujeme s našimi spojencami a partnermi, čo s nimi ďalej. Žiadne rozhodnutie nateraz nebolo urobené,“ napísal minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti Twitter.

Jedenáste Medzinárodné letecké dni SIAF teda okrem zahraničnej i domácej vojenskej a civilnej leteckej techniky, dychberúcej skupinovej či sólo akrobacie a bohatého sprievodného programu prinesú aj prezentáciu techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Jedným z najvýznamnejších bodov ich programu bude neopakovateľná a historicky významná rozlúčka so stíhačkami MiG-29, ktorú si netreba nechať ujsť.

Vstupenky na podujatie sú v predaji na webe SIAF.sk.


.
Toto je čítané

Muzikál Rebelové v Zohore

Tento rok sa členovia DS Šáchor rozhodli uskutočniť nový projekt a doplniť…

BM: Ustekana sobota