Výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) si v sobotu (28.8.) pripomenuli aj v Prietrži, v obci, ktorej obyvatelia sa aktívne do národnooslobodzovacích bojov pred 78 rokmi zapojili.

foto kamnavylet.sk

V Prietrži sa oslavy odohrali v podvečer v osade U Rehušov, kde otvorili aj pamätnú izbu na pamiatku bojov. V podvečer položili účastníci kytice kvetov k pamätníku a toto miesto bolo tiež cieľom tradičného Behu vďaky so štartom v Senici. V závere osláv zapálili vatru a pripravené bolo hudobné vystúpenie.

Plocha draka Knihy.Zahori

V osade U Rehušov sa pre odľahlú polohu a nedostupné cesty sústreďovali počas bojov dobrovoľníci z celého okolia. Tam ich prijímali partizánske spojky a posielali ďalej za Váh, neskoršie prišla skupina veliteľa Jozefa Brunovského z Pustej Vsi. Na prietržských kopaniciach našli útočisko i americkí letci, ktorí boli zostrelení v blízkom okolí. Ukrývala sa tam i rodina popredného ilegálneho pracovníka Laca Novomeského i židovská rodina. Všetkým podali obyvatelia pomocnú ruku, následne boli za to zo strany fašistov perzekvovaní a muži vo februári 1945 odvlečení do gestapáckeho väzenia do Senice.


.
Toto je čítané

V skalickej nemocnici preverovali správnu techniku umývania rúk

Ročne sa na celom svete podľa WHO vyskytne až 136 miliónov prípadov…

Trnavské rádio Tak akorát 2024