Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje vybudovať už tretí cyklomost ponad rieku Moravu. Spojiť by mal tentoraz obce Gajary a Dürnkrut na rakúskej strane rieky. Cyklomost má byť súčasťou medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 13.

Ilustračné foto most VysoMarch

“Potenciál rieky v dolnej časti rieky Morava pre rozvoj cestovného ruchu nie je doposiaľ dostatočne využitý. Práve takýto projekt by rozvoj turizmu a cykloturizmu mal posilniť,” uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Riaditeľka odboru územného plánovania BSK Barbora Lukáčová vysvetlila, že most bude stáť v prirodzenom inundačnom území, musí byť preto odolný voči záplavám. “Zároveň je požiadavkou, aby samotná stavba nebránila prirodzenej povodňovej vlne,” upozornila.

Záhorácke rádio 2024 01

Predstavitelia obce Gajary sa netaja tým, že by v blízkosti mosta chceli vybudovať Múzeum železnej opony, pripomínajúce obdobie studenej vojny a ostnatých drôtov, oddeľujúcich komunistický režim a slobodný svet.

Slovensko a Rakúsko na území Bratislavského kraja spájajú už dva cyklomosty. V roku 2012 otvorili Cyklomost slobody medzi Devínskou Novou Vsou a Schlosshofom, v júni tohto roku zasa cyklomost VysoMarch medzi obcami Vysoká pri Morave a Marchegg.


.

BM: Ustekana sobota