Je to tu. Obdobie po dovolenkách a prázdninách, kedy budete doma unisono lkať: „Dnes ráno som sa zobudil, dnes ráno som sa zobudil, dnes ráno som sa zobudil s pondelkovým blues…“ Čo je syndróm modrého pondelka, ako ho rozpoznať a naučiť sa zvládať?

 

Keď sa u nás v minulosti o niekom ráno šuškalo, že má modrý pondelok, väčšinou sa tým myslelo, že má nakúpené ešte z nedele a nechce v práci nafúkať. V skutočnosti je syndróm modrého pondelka psychické rozpoloženie, ktoré v menšej či väčšej intenzite prežíva mnoho z nás a dokonca aj školopovinné deti. Kým sme si v našej malej republičke robili z pondelkových absentérov posmechy, dosiahol syndróm modrého pondelka rozmery kultúrneho fenoménu súčasnosti a ľudia sa ním zaoberajú už vedecky.

Syndróm modrého pondelka sa prejavuje zvýšeným nepokojom, úzkosťou, nespavosťou, tráviacimi ťažkosťami či inými stresovými reakciami deň pred návratom do práce či školy po víkende a s tendenciou pretrvávať počas pondelka. Čo ho však v skutočnosti spôsobuje?

Keď trpíš ako kôň…
Výraz s koreňmi v ľudovej slovesnosti je vcelku výstižné prirovnanie. Kone sú ušľachtilé ale aj extrémne citlivé zvieratá, ktoré podobne, ako človek poznajú syndróm „pondelkovej nevoľnosti“ (Monday Morning Disease). Prejavuje sa u nich bolestivými kŕčmi, keď po období odpočinku nastúpia do tréningu, presne ako trpí myseľ človeka pri nástupe do práce či do školy po víkende.

Psychologické zdôvodnenie pre ľudský modrý pondelok hľadajú psychológovia skôr v rannom detstve a v podvedomých spomienkach na prvé školské obdobie, kedy sa dieťa nastavuje na kompletne nový režim, môže prežívať subjektívny stres a túto skúsenosť si preniesť aj do vyššieho školského veku či dospelosti.

Syndróm modrého pondelka môže mať ľahké až stredne ťažké prejavy, ktoré dokážeme manažovať sami, môžu však prerásť aj do vážnejších stavov a vyžiadať si pomoc odborníka. V rámci domácej prevencie odporúčajú psychológovia zamerať sa na nasledovné:

Pondelkové osmero

  1. Snažte sa pozrieť na veci objektívne

Nechuť na pondelok je často spôsobená preťaženosťou alebo zlým manažovaním vlastného pracovného času. Môže však za ňou byť aj toxický kolega alebo spolužiak a predstava nejakej vzájomnej konfrontácie. Ak však objektívne pomenujete problém, nájdete aj spôsob, ako mentálne zvládnuť jeho riešenie.

  1. Úlohy „robte“ už v piatok

Tento dobrý zvyk majú zaužívaní niektorí rodičia. Posadia decko k úlohám na pondelok ešte v piatok poobede a tým si ušetria nervy z pokazenej nedele. Berte si z nich príklad. Nie je potrebné, aby ste v piatok zvládli celú agendu na pondelok, ale veľmi vám pomôže, keď pred tým, ako sa v piatok zresetujete na plech, sadnete k zoznamu úloh, ktoré vás čakajú budúci týždeň a na pondelok si naplánujete tie jednoduchšie. Potom už na prácu nemusíte celý víkend ani pomyslieť.

  1. Nedeľu začnite tešením

Ak by sa predsa len začali vynárať z útrob pečenej kačky nejakí pondelkoví démoni, zažeňte ich pozitívnym myslením. Premažte mozgové závity výpekom a upriamte svoju pozornosť aspoň na 3 milé veci, ktoré vám v priebehu nadchádzajúceho týždňa prinesú potešenie. Neexistuje, že by ste také nenašli.

  1. Na víkend sa odpojte

Ak to povaha vašej práce umožňuje, t.z. nie ste práve v 24 hodinovej službe na stráži jadrovej elektrárne – odpojte sa. Vypnite pracovné emaily a iné softvéry, ktoré boli vymyslené na to, aby vás jednoducho dokázali zastihnúť kedykoľvek a všade. Existujú aj zamestnávatelia, ktorí nerešpektujú súkromie svojich ľudí a potrebujú s nimi zdieľať svoje myšlienkové pochody 24/7 bez ohľadu na to, že to nie je ani potrebné, ani žiaduce. Na víkend im odstrihnite kábel.

  1. Skoro do postele a skoro z nej

Pripravte sa na pondelok výživnou dávkou dobrého spánku a pokúste sa vstať tak, aby ste sa zvládli troška rozhýbať, dať si dobré raňajky a ešte aj prísť do práce 15 – 30 minút skôr. Zdanlivo krátka časová výhoda funguje ako psychologický trik, ako sám seba nedostať pod tlak a zároveň mať vďaka raňajkám a domácemu cvičeniu pocit, že váš život nie je len „o práci“.

  1. Šaty robia človeka

Pamätáte si, ako vám manka chystala do obdobia nadobudnutia svojprávnosti komínčeky s oblečením od nohavičiek až po rukavice na gumičke do vetrovky? A viete, prečo to robila? Aby ste ráno nemali stres. Všetci. To isté môžete pre seba a svoje deti urobiť aj vy. Príprava oblečenia na pondelok vás pozitívne naladí, pretože sa už od nedele môžete tešiť na to, ako pekne budete v pondelok vyzerať. Keď sa budete dobre cítiť vo svojej koži, máte nad pondelkom už na polovicu vyhraté.

  1. Urobte niekoho šťastným

Urobte pre niekoho niečo milé. Výskumy psychológie „pozitivity“ ukazujú, že keď niekomu zložíte kompliment, pomôžete mu alebo ho inak oceníte, vznikne recipročne dobrý pocit, ktorý vylepší deň každému zúčastnenému.

  1. Majte plán

Preplaziť sa pondelkom ako hompŕľajúca sa mŕtvola zo ságy Fear The Walking Dead a len dúfať, že vám niečo neodpadne, nie je úplne dobrý plán. Tešte sa domov a majte program aj na voľný čas. Prechádzka, zmrzlina s deťmi, šport alebo pizza z obľúbenej reštaurácie, pár epizód z obľúbeného seriálu s pop-cornom – ani sa nenazdáte a ďalší pekný pondelok je za vami.

Už len pekné pondelky
Milé naše pondelniatka. Vrátiť sa po prázdninovej rutine do normálu môže byť pre mnohých náročné. Sledujte svoje pocity, dajte na reč svojho tela a ak vám už v nedeľu začína nervózne cukať a hovoriť, že sa blíži pondelok, oprite sa o naše „osmero“, alebo sa zastavte u nás v lekárni. K našim radám vám radi pribalíme doplnky na podporu spánku, odbúranie stresu a celkovú podporu správneho fungovania nervového systému. Aby sme si odteraz mohli priať už len pekné pondelky.


.

BM: Festival Záhrad