17. ročník Behu vďaky, ktorý sa konal 27. augusta 2022 a už tradične predchádzal spomienkovým oslavám SNP, je úspešne za nami. Viac než dve stovky detských i dospelých bežcov a početná divácka kulisa spoločne vzdali hold pamiatke našich predkov, ktorí pred 78. rokmi povstali proti vtedajšiemu režimu a bojovali za slobodu.

Počasie v sobotu ráno vystrašilo organizátorov búrkou a dažďom, ktorý však doobeda ustal a tak mohli prípravy naplno pokračovať. „Keďže podujatie sa koná pri pamätníku SNP v Prietrži U Rehušov, teda vo voľnej prírode, zostavenie celého zázemia je pomerne náročné. Na miesto treba priniesť naozaj všetko – elektrocentrálu, stany, techniku a všetko ostatné  potrebné vybavenie“, uvádza Lukáš Nosko z občianskeho združenia Petrus, ktoré beh zastrešuje.

Za organizáciou behu od jeho počiatkov stojí Milan Jablonický, ktorý na prípravách aktívne pracuje počas celého roka: „Tesne pred pretekmi je to najnáročnejšie, pretože treba zosúladiť veľmi veľa aktivít a ľudí. Výsledok však stojí za to“.

Macek Knihy.Zahori

Námaha sa vyplatila aj tento rok. Na štart detských behov, ktoré sú tak ako hlavný pretek zaradené do Moravsko-slovenského bežeckého pohára(MSBP) sa postavilo 150 pretekárov. Sily si zmerali v deviatich kategóriách rozdelených na dievčatá a chlapcov. Medailové pozície obsadili predovšetkým mladí bežci z atletických klubov, avšak uspieť sa podarilo aj dvom domácim pretekárom – Tobiasovi Bašnárovi v kategórii Benjamínkovia a Marekovi Krchňavému v kategórii Mladšia prípravka.

Súčasťou podujatia bol aj Beh zdravia, v ktorom tento rok zabodoval domáci Alex Klofáč a Vanesa Poláčková z Jablonice.

Na štart hlavného preteku pri futbalovom štadióne v Senici sa v tomto ročníku postavilo rekordných 105 pretekárov. Za 42 minút a 30 sekúnd prekonal trať s dĺžkou 11,1 km a prevýšením 300 m pretekár z AK Drnovice Lukáš Soural: „Trať bola tradične ťažká, ale super, pomohli mi občerstvovacie stanoviská a páčila sa mi aj podpora sprievodného vozidla. Ak bude pretek aj budúci rok súčasťou MSBP, rád prídem opäť“.

 

Najrýchlejšou ženou preteku bola Miroslava Zíšková z ŠK Jablonica s časom necelých 56 minút. Trofej pre najrýchlejšieho Prietržana si odniesol prietržský rodák Ján Vacula.

Každý pretekár bol v cieli odmenený pamätnou medailou venovanou spomienke na vzácne osobnosti, ktoré boli v minulosti priamymi účastníkmi behu. Boli nimi Dana a Emil Zátopkovci, ktorí by sa v tomto roku dožili 100 rokov

Na celkové hodnotenie úrovne pretekov sme sa spýtali Pavla Polesňáka z klubu Gbelskí strýci, ktorí je zástupcom slovenskej časti MSBP: „Beh vďaky hodnotím veľmi pozitívne, každoročne zaznamenávam zvyšujúcu sa úroveň pretekov. Organizátori postupne „vychytávajú“ chybičky, ktoré sú prirodzenou súčasťou podujatia takýchto rozmerov. Ročne sa zúčastňujem mnohých behov a súťaží a za jedinečnosť Behu vďaky považujem jednoznačne prostredie, v ktorom sa koná. Atmosféra vrcholiaceho leta uprostred nádhernej prírody, umocnená odkazom historických udalostí, je naozaj neopakovateľná a odporúčam ju zažiť, všetkým, ktorí na tomto mieste ešte neboli.“

Podujatie by nebolo možné zorganizovať bez nezištnej podpory mesta Senica, obce Prietrž, všetkých sponzorov, organizácií a desiatok dobrovoľníkov, ktorým aj týmto spôsobom ďakujeme.

Každý z organizátorov musí obetovať kus zo svojho voľného času a energie. Je to však neporovnateľné s tým, čo museli obetovať tí, ktorí pre nás pred 78. rokmi vybojovali slobodu. Preto nám príprava Behu vďaky dáva zmysel a našim želaním je, aby to tak vnímala aj verejnosť.

Ak máte k Behu vďaky výhrady alebo nápady ako ho vylepšiť, budeme vďační za každý podnet. Ak sa vám podujatie páčilo, príďte opäť o rok a pozvite aj svojich priateľov.

Zuzana Lišková


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci budú hrať skupinu o 5. – 8. miesto

V stredu 10. apríla odohrali hádzanári Záhoráci Stupava/Malacky domáci extraligový zápas s Považskou Bystricou. Išlo…

BM: Ustekana sobota