Chystáte sa na dovolenku do najväčšieho afrického štátu? Čo všetko by ste mali vidieť a vyskúšať za Pásmom Gazy? Zahájte dobrodružstvo s našimi piatimi tipmi.

Pamiatky

Pamiatky by mali byť jasnou voľbou pre všetkých návštevníkov Egypta. Napríklad pyramídy v Gíze sú monumentálnou spomienkou (Cheopsova alebo Chufevova pyramída meria 140 metrov) na dobu, kedy vládli veľkí faraóni a určite stoja za pozretie. Rovnako tak chrámový komplex v Karnaku, Údolie kráľov alebo Veľká sfinga v Gíze, ktorá prišla o nos údajne kvôli sufijskému náboženskému fanatikovi, ktorému sa nepáčilo, že ju roľníci uctievali s vierou v bohatšiu úrodu.

Útes delfínov

Zabudnúť by ste nemali ani na nádherné pláže a útesy, kde uvidíte na vlastné oči jedinečný podmorský svet. V týchto častiach je veľmi obľúbené šnorchlovanie. Vyskúšať si tu môžete aj jazdu na paddleboarde, ktorá bude určite nevšedným zážitkom. Shaab Sataya alebo tiež Útes delfínov je miestom, kde žije niekoľko skupín týchto cicavcov. Sú veľmi priateľskí a vy si s nimi môžete dokonca aj zaplávať.

Hora Sinaj

Hora Sinaj je významným biblickým miestom. Práve na nej sa zhmotnil Boh do podoby horiaceho kríka a vnukol Mojžišovi spísať desatoro božích prikázaní. Sinaj je pútnickým miestom s magickou atmosférou, ktorú sa určite oplatí zažiť. Hora je vysoká niečo cez 2000 metrov nad morom a na vrchole nájdete kaplnku svätej Trojice a nevídaný výhľad na okolitú krajinu k tomu.

Večera v púšti

V Egypte sú turistom ponúkané takzvané beduínske večere. Moderní beduíni vás vyzdvihnú v hoteli na štvorkolkách a odvezú vás do dedinky v púšti. Tam si vyskúšate jazdu na ťavách, ochutnáte tradičné jedlá a nápoje a v neposlednom rade si vypočujete beduínsku hudbu, na ktorú si môžete vyskúšať zatancovať tradičný brušný tanec.

Káhira

Ak chcete zažiť pravý a súčasný život v Egypte, vydajte sa do hlavného mesta Káhiry. Tá je, s viac ako desiatimi miliónmi obyvateľov, po Lagose druhým najľudnatejším mestom Afriky. Káhira alebo tiež Matka sveta, ako po storočia prezývajú metropolu, hostí hneď niekoľko odlišných kultúr. V hlavnom meste sa stretáva moderná vlna s históriou. Navštívte galérie, reštaurácie alebo originálne nákupné centrá. Hlavne nezabudnite na miestne trhy, ktoré sú stelesnením egyptských tradícií. Za pozretie určite stojí národné múzeum s najväčšou zbierkou egyptských exponátov.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota