Zvyšovanie cien sa rieši každý deň. Stále nevieme, kde je cenový strop pre potraviny, materiály, produkty… A to platí aj pre elektrickú energiu. Ako môžu pomôcť veterné elektrárne?

Ilustračná foto: veterné elektrárne, zdroj: WKS Simonsfeld

Energetická inflácia v EÚ dosiahla na začiatku tohto roka rovných 27%. Slovensko je jednou z krajín s nižším priemerom, no aktuálne sa cena energií sústavne zvyšuje a v blízkej budúcnosti môžeme predpokladať rýchly nárast.

 

Efektívne riešenie vo forme veterných elektrární?

Jednou z výhod Záhoria sú veterné podmienky. Tie predpokladajú na väčšine Záhoria ideálne možnosti pre výstavbu veterných elektrární, ktoré sú jedným z hlavných zdrojov elektrickej energie hneď za riekou Morava – v Rakúsku.

U západného suseda produkujú z týchto obnoviteľných zdrojov energiu už 25 rokov. Veterné turbíny majú inštalovaný výkon 3.3 GW, ktoré produkujú zelenú energiu pre 2,5 milióna domácností, t. j. polovica rakúskych domácností. To je výkon približne dvojnásobný v porovnaní s dokončenou jadrovou elektrárňou v Mochovciach.

Aj keď v Rakúsku tieto novodobé zdroje elektriny bez problémov zásobujú krajinu už niekoľko rokov, u nás na Slovensku je s budovaním veterných elektrární problém.

 

Veterné elektrárne aj na Záhorí?

Vo viacerých obciach na Záhorí prebiehajú diskusie o výstavbe veterných elektrární. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že samotnej výstavbe predchádza fáza projektovania, ako napr. skúmanie vplyvu na životné prostredie, prispôsobenie územného plánu mesta alebo obce, pričom táto fáza trvá niekoľko rokov.

Silné “slovo” má vždy obecné zastupiteľstvo, ktoré výstavbu veterných elektrární schvaľuje. Často sa však na úrovni obecného zastupiteľstva a u obyvateľov veterné elektrárne nestretávajú s pochopením.

Obec z výstavby profituje vo forme ročných platieb od staviteľa elektrární. Financie môže investovať do rozvoja obce. Napriek tomu, vrtule často obce odmietajú. Prečo to za hranicami ide a u nás nie?

Samozrejme, so vzrastajúcou spotrebou elektrickej energie, tlak na energetickú sebestačnosť a výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov rastie. A to je zároveň odpoveďou na otázku, ako môžu pomôcť veterné elektrárne.

Energetická sebestačnosť, výroba zelenej energie, výroba „lacnejšej“ elektriky. To všetko so sebou veterné elektrárne prinášajú a mali by sme sa zamyslieť, prečo u nás vrtule odmietame.


Článok pripravili spoločnosti WK Simonsfeld a WEB, ktoré majú vyše 25 rokov skúseností vo vývoji a prevádzke obnoviteľných zdrojov v 4 krajinách EÚ, napomáha čistej energii z regiónov a finančnému prínosu obciam. Len v Rakúsku majú postavených viac ako 200 veterných elektrární s pozitívnymi recenziami. A budujú ďalšie. Sú to firmy, ktoré chcú priniesť na Záhorie lepšie životné prostredie a ekologický pokrok.

U nás na Záhorí, fúka vietor približne rovnako rýchlo ako u našich susedov. Preto sa dcérske firmy WKS Energia I s.r.o. a SLOWEB s.r.o. zamerané na veterné elektrárne rozhodli budovať lacnejšiu a zelenšiu elektrickú energiu aj na Slovensku.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota