Výstavba športovej arény v Malackách sa oficiálne začala. Symbolický základný kameň poklepali primátor mesta Juraj Říha, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, zástupca zhotoviteľa, generálny riaditeľ spoločnosti Sytiq Juraj Kotúč a konateľ spoločnosti Šport aréna Malacky Dušan Rusňák. Mesto a región tak dostanú najmodernejší športový stánok.

Foto: Stanislav Osuský

Moderná športová aréna vyrastie v areáli bývalej píly na Pezinskej ulici. Toto, ešte pred pár rokmi zanedbané miesto, postupne ožíva. Pred troma rokmi, v septembri 2019, tam vzniklo záchytné parkovisko, potom sa odstránili zvyšky starej haly a náletová zeleň, neskôr sa mesto dohodlo s majiteľom dvoch posledných domčekov v areáli na ich zachovaní, a teraz sa v lokalite začína výstavba športovej arény. Pamätám si ten moment, keď som u známych prvý raz vyslovil, že postavíme hokejovú halu. Neverili mi, lebo vraj takých už bolo, čo iba sľubovali. Dnes ju staviame, navyše spojenú aj s novou multifunkčnou halou,” zdôraznil primátor J. Říha. Doplnil ho predseda BSK J. Droba: „Záleží na tom, aby mladí ľudia športovali. Viac športu a pohybových aktivít vráti deťom opäť fyzickú a duševnú pohodu. Je tiež východiskom z narastajúcej obezity. Teším sa, že miest na športovanie postupne pribúda.“

Pálfyovci Knihy.Zahori

Aréna bude športovým tréningovým komplexom, ktorého súčasťou bude okrem hokejovej haly aj multifunkčná hala pre kolektívne športy, silovo-kondičná príprava, priestory pre regeneráciu, hokejový trenažér, ubytovacie kapacity pre športovcov a potrebné technické zázemie. Bude slúžiť obyvateľom mesta i okresu, rekreačným športovcom i športovým klubom na prípravu.  „Ako pedagóg na strednej škole si uvedomujem význam športu pre mladú generáciu.  Aj ja osobne mám k športu blízky a aktívny vzťah, preto som veľmi rád, že nový moderný športový stánok v Malackách je už takmer realitou. Bude to dôležitý impulz pre amatérsky i profesionálny šport,“ skonštatoval poslanec Mestského zastupiteľstva Malacky Pavol Tedla.

Foto: Stanislav Osuský

Projekt ocenil aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan: „Slovenský zväz ľadového hokeja oceňuje každú investíciu do športovej infraštruktúry, zvlášť ak je jej súčasťou ľadová plocha. Budeme sa tešiť, keď v Malackách vznikne hokejový klub, kde v budúcnosti vyrastú hokejisti a hokejistky. Sme radi, že mesto ponúkne deťom možnosť všeobecnej pohybovej aktivity, ktorá je dôležitá pre ich rozvoj a zdravý životný štýl.“

Autor vizualizácie: Cityprojekt s. r. o., Ing. arch. Pavol Citovický

Aréna by mala stáť o dva roky. Jej  financovanie (12 684 000 €) bude viaczdrojové: pôjde o kombináciu financií mesta, úveru a štátnej dotácie vo výške 1,5 milióna €. „Malacky po tridsiatich rokoch stavajú svoj ďalší športový stánok. Je to najrozsiahlejší projekt za naše dve funkčné obdobia vo vedení samosprávy. Aréna bude vizuálne i funkčne zodpovedať úrovni 21. storočia. Ďakujem všetkým, ktorí sa o to pričinili a pomohli nám. Je to veľká vec,“ uzavrel primátor.

 

Športová aréna – otázky a odpovede

  • Dokáže mesto splácať úver?

Dlh mesta je vo výške 29,48 %, čo je hlboko pod povoleným zákonným maximom 60 %. Splátky mestských úverov sú vo výške 3,41 %, k bežným príjmom, pričom podľa zákona je strop 25 %.

  • Ako si mesto poradí s vysokými cenami energií pri prevádzkovaní arény?

Aktuálny projekt ráta s kombináciou vykurovania na plyn a zvyškovým teplom z výroby ľadu. Vzhľadom na aktuálne dianie vo svete sa začalo prehodnocovať odpojenie arény od plynu a jeho nahradenie tepelným čerpadlom. Na výrobu elektrickej energie by mohli slúžiť fotovoltaické panely na streche arény, k čomu aktuálne statik pripravuje výpočty.

 

  • Čo bude s budovou bývalého sila, ktoré z diaľky pripomína siluety dvoch postáv?

O jeho budúcnosti sa ešte definitívne nerozhodlo. Mesto by ho chcelo zachovať a využiť v rámci zóny.

 

Z histórie lokality Píla

Malackú pílu neďaleko Zámockého parku založili Pálffyovci v 19. storočí (predtým bola píla na Rakárni). Keď bola koncom 19. storočia vybudovaná pozdĺž píly železnica, Pálffyovci nechali vybudovať vlastnú lesnú železničku – štrečku, pomocou ktorej sa zvážalo drevo z Karpát priamo na pílu.

Správcom píly v pálffyovskom období bol František Hanuš, ktorého sem povolali z Moravy. Jeho syn Fridrich dlhé roky učil telocvik na tunajšom františkánskom gymnáziu.

Píla fungovala ďalej aj po odchode Pálffyovcov. S jej prevádzkou sa skončilo na prelome 20. a 21. storočia.


.
Toto je čítané

Na Záhorí sú premnožené hlodavce, obce a mestá musia deratizovať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici vyzval obce a…

BM: Ustekana sobota