Leto je za nami a na cestách sa znova začala vo väčšom množstve vyskytovať divá zver.

ilustračné foto: 123rf.com

Polícia eviduje v rámci Trnavského kraja, za posledný týždeň, celkovo 16 zrážok motorových vozidiel s migrujúcimi zvieratami.

Najviac, a to 5 stretov riešili policajti minulú stredu. Väčšinu (10) udalostí sme riešili v okrese Senica. Aj do dráhy policajnému autu vbehla srnka práve v tomto okrese. V pondelok zas vodič nedokázal zabrániť zrážke s mačkou medzi mestami Holíč a Skalica.

Vo všetkých prípadoch išlo nakoniec o škodové udalosti, pri ktorých sa žiadna osoba našťastie nezranila.

Zver môžu vodiči najčastejšie stretnúť v ranných, alebo naopak večerných hodinách, keď sa stmieva. Rizikovými oblasťami sú najmä cesty vedúce cez les, medzi poľami alebo pri vodných tokoch. Zvýšte preto pozornosť, buďte mimoriadne opatrní a sledujte situáciu nielen na ceste, ale aj v jej blízkosti.

Nathaniel Knizkaren 2023

 

TRÚBTE, BRZDITE, NETRHAJTE VOLANTOM

→ Ak pred sebou zbadáte nejakého štvornohého účastníka premávky, zatrúbte a brzdite. Neblikajte na neho, môže sa zostať v šoku a z miesta sa ani nepohne.

→ Pokiaľ sa vám takáto situácia stane pri vyššej rýchlosti, nesnažte sa zvieraťu vyhnúť, pretože by ste mohli dostať šmyk a stratiť nad autom kontrolu.

→ Myslite na to, že ak prebehlo cez cestu jedno zviera, je veľká pravdepodobnosť, že ich tam bude viac. Buďte preto opatrní a spomaľte.

PO ZRÁŽKE SO ZVEROU

odstavte vozidlo – pokiaľ to stav auta dovoľuje, odstavte ho čo najviac k okraju vozovky a zapnite výstražné svetlá. Ak to situácia dovoľuje, umiestnite výstražný trojuholník. Nezabudnite si obliecť reflexnú vestu.

volajte 158 – urýchlene zavolajte políciu a počkajte hliadku na mieste. Policajti kontaktujú aj príslušné poľovnícke združenie a zabezpečia odstránenie prekážky na ceste.

zvieraťom nehýbte – pokiaľ je len zranené, pri manipulácii s ním vás môže zraniť. Ak si zviera zoberiete domov, dopúšťate sa trestného činu pytliactva.

→ Dávajte si na cestách pozor! Prajeme vám šťastnú a bezproblémovú cestu!


.

BM: Festival Záhrad