Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie si na slávnostnom valnom zhromaždení 4. októbra v priestoroch zámku v Holíči pripomenula 10 rokov svojej existencie.

Foto: Jaroslav Čársky

Zakladajúcu listinu podpísali v Senici 4. októbra 2012. Prvým predsedom predstavenstva sa stal Ľubomír Parízek, ktorý bol v tej dobe primátorom mesta Senica. „V rámci toho ako fungoval cestovný ruch vzišla potreba vzniku takejto organizácie, ktorá by zastrešovala Záhorie. Štát v tej dobe začal kreovať organizácie cestovného ruchu a schémy ako získať finančné prostriedky a pre nás bolo logické udržať Záhorie ako celok, napriek tomu, že nás legislatívne rozdelili do viacerých krajov,“ uviedol Parízek.

OOCR Záhorie pred 10 rokmi zakladalo 31 členov, v súčasnosti ich je 59 a do konca roka by sa mal počet zaokrúhliť na 60. „Dnes môžeme spokojne povedať, že OOCR Záhorie patrí k etablovaným organizáciám cestovného ruchu na Slovensku. Darí sa nám propagovať región, dostávame ho do povedomia verejnosti ako destináciu, ktorá stojí za návštevu. Dokázali sme rozmeniť náš slogan rozmanitá zem na drobné – je tu čo vidieť, máme tu turistické a cykloturistické trasy, kultúrne, historické a sakrálne pamiatky. A dá sa tu aj dobre najesť a ubytovať. Treba spomenúť aj klenot, ktorý tu máme a tým sú kúpele Smrdáky, unikát v celosvetovom ponímaní,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Organizácia sa však neuspokojuje s dosiahnutými výsledkami a myslí neustále na ďalší rozvoj. „Za súčasný úspešný rozvoj patrí vďaka všetkým aktívnym subjektom, či už ide o komunálne objekty ako mestá a obce, ktoré sú hlavnými ťahúňmi rozpočtu organizácie, tak aj súkromnému sektoru. Najbližším cieľom je dokázať využiť finančné mechanizmy, ktoré ponúka Európska únia najmä v rámci prihraničnej spolupráce, aby sme dokázali vybudovať niečo hmatateľné v rámci cestovného ruchu,“ informoval súčasný predseda predstavenstva OOCR Záhorie Zdenko Čambal.

V rámci slávnostného valného zhromaždenia boli ocenené štyri osobnosti, ktoré sa výrazným dielom pričinili k založeniu a úspešnému fungovaniu organizácie. Pamätné plakety si prevzali Ľubomír Parízek, ako prvý predseda predstavenstva, Emília Pavlíková, ako prvá výkonná riaditeľka a vtedajšia starostka obce Smrdáky, kde sídli OOCR Záhorie, Eva Kubovičová, ako bývalá členka predstavenstva za Hotel Atrium Malacky a Ľudovít Bránecký z OZ Vínna cesta Záhorie, ktorý je podpredsedom predstavenstva a jeden zo zakladajúcich členov.


.

BM: Ustekana sobota