Jozef Viskupič v rozhovore zhodnotil svoje päť ročné pôsobenie vo funkcii župana a predstavil, čo ponúka obyvateľom Záhoria v ďalšom volebnom období.

Ako hodnotíte uplynulých päť rokov vo funkcii trnavského župana?

Bolo to náročné, ale myslím si, že úspešné obdobie. Boli sme odhodlaní zmeniť náš kraj, čo sa nám viditeľne podarilo vo všetkých oblastiach a regiónoch. Preberali sme najzadlženejšiu župu. Dlh sme výrazne znížili, konkrétne zo 47 % na 33 %. A to napriek sledu pandemickej a energetickej krízy. Dokázali sme pri tom zachovať tempo investícií.

Jednou z tém mojej kampane a následne mandátu bolo, že Trnavský kraj nekončí na Bielej hore. Veľmi pozorne sme sa venovali rozvoju všetkých okresov, teda aj toho senického a skalického.

 

Ktoré projekty považujete za úspešné?

Gbelania sa dočkali novej telocvične po 75 rokoch. Podobnú telocvičňu postavíme aj v Senici pri SOŠ podnikania v remeslách a službách. Vysporiadali sme pozemky a pripravujeme projektovú dokumentáciu. Aktuálne finišujeme s modernizáciou vonkajšieho športoviska pri miestnej obchodnej akadémii.

Gbelania sa po 70 rokoch dočkali novej telocvične (september 2022)

 

Pri SOŠ podnikania v remeslách a službách v Senici postavíme úplne novú telocvičňu

Na viacerých školách na Záhorí sme zlepšili podmienky na odborné a praktické vyučovanie. Či už išlo o cukrárenské dielne na SOŠ podnikania v remeslách a službách v Senici alebo o robotickú učebňu na SOŠ strojníckej v Skalici.

SOŠ strojnícka v Skalici dostala v 60. výročiu svojho založenia novú robotickú učebňu (september 2022)

 

Na SOŠ strojníckej v Skalici sme vďaka eurofondom zmodernizovali dielne na praktické vyučovanie (december 2020)

Investovali sme aj do modernizácie zariadení sociálnych služieb. Napríklad v Rohove staviame novú čistiareň odpadových vôd. V Senici sme otvorili naše prvé krajské zariadenie podporovaného bývania, ktoré sme po počiatočnom úspechu už stihli rozšíriť.

Opravili sme niekoľko dôležitých úsekov ciest a mostov. Spomeniem napríklad prieťah Kútmi, Prietrž-Osuské alebo úseky pri Radošovciach, Podbranči a priehrade Buková. Aktuálne dokončujeme rekonštrukciu úseku medzi Šaštínom a Petrovou Vsou, pričom jej druhú etapu chceme financovať z eurofondov.

V Prietrži majú novú lávku, na stavbu ktorej sme prispeli dotáciou (september 2022)

Ako užitočná sa ukázala služba autobus na zavolanie, ktorú sme uviedli pred tromi rokmi. Vďaka nej môžu verejnú dopravu na cestu do školy, na nákup či k lekárovi využívať aj obyvatelia kopaníc v okolí Senice.

Teší ma, že s dotáciou z Fondu na rozvoj Trnavského kraja mesto Skalica opravila strechu Domu umenia, architektonického skvostu od Dušana Samuela Jurkoviča. Nemôžem zabudnúť, že sme vymenili okná na vedľajšom Záhorskom múzeu.

Prispeli sme na výmenu strechy na Dome kultúry v Skalici od architekta Jurkoviča (september 2022)

Na zrekonštruovanej fasáde Záhorskej knižnice v Senici pribudla pútavá, moderná maľba, ktorá, verím, osloví aj nové generácie čitateľov.

Podporujeme aj záchranu objektu bývalej šaštínskej synagógy (august 2021)

Čo sa vám, naopak, nepodarilo?

Prijali sme zonáciu kraja a predplatné cestovné lístky na prímestské autobusy, ktoré budú platiť od nového roka. Dotiahnutie integrácie dopravy s Bratislavským krajom je stále pred nami. To by vyriešilo viac problémov, ale najmä by to zvýšilo komfort cestujúcich, napríklad zo Záhoria do Trnavy alebo rovno do Bratislavy.

Pokračovať musíme aj v tlaku na rezort dopravy vo veci výstavby obchvatov Holíča, Senice a Jablonice. Čiastočne však pomohli veľkoplošné opravy tohto ťahu v Senici a na Bielej Hore.

 

A čo cyklotrasy?

Čakal som, že rýchlejšie budeme postupovať aj vo výstavbe cyklotrás. Projektovanie, územné plány a vysporadúvanie pozemkov či hľadanie vhodného trasovania trvá veľmi dlho. Povzbudivé však je, že sa prvé kilometre rozbehli a celkovo môžeme hovoriť o 35 kilometroch nových cyklotrás po celom kraji. Konkrétne na Záhorí ide o úseky Moravskej cyklomagistrály medzi Baťovým kanálom v Skalici a Holíčom, respektíve medzi Brodským a hranicou s Rakúskom na úrovni Moravského Sv. Jána. A už projektujeme ďalší úsek, medzi Adamovskými jazerami a cezhraničnou Lávkou Veľkej Moravy, ktorú sme otvorili v roku 2019.

Začneme s výstavbou úseku Moravskej cyklomagistrály medzi Baťovým kanálom v Skalici a Holíčom

 

Čo ponúkate obyvateľom Záhoria?

Zameriame sa na rozvoj sociálnej starostlivosti. Úplne nové zariadenie postavíme v Moravskom Sv. Jáne a nadstavíme Zelený dom v Skalici.

Nadstavbou rozšírime kapacitu nášho zariadenia sociálnych služieb Zelený dom v Skalici

V oblasti zdravotníctva sme v Trnave otvorili zdravotnícke stredisko. Jeho model chceme rozšíriť aj do iných miest a poskytovať tak ambulantnú starostlivosť v nedostatkových špecializáciách.

Budeme pokračovať aj v modernizácii športovej infraštruktúry pri našich stredných školách. Na Strednej zdravotníckej škole v Skalici vynovíme telocvičňu, fasádu aj odborné učebne. Moderné športovisko dostane Spojená škola v Holíči.

Máme konkrétny plán na revitalizácia parku Záhorskej galérie v Senici, ako aj na využitie podkrovia jej budovy.

Rozvoj cestovného ruchu v regióne bude aj naďalej prioritou. Nadviažeme tak na úspešné projekty kúpy vodného vybavenia na Kunovskej priehrade, otvorenie turistického informačného centra a požičovne elektrobicyklov v Smrdákoch alebo obnovu objektu kačenárne v Kopčanoch.

Sľúbiť môžem aj ďalšie opravené cesty a mosty na Záhorí. V rámci dobrých vzťahov s Juhomoravským krajom pripravujeme napríklad projekt rekonštrukcie cezhraničného cestného mosta medzi Brodským a Lanžhotom.

 

Jozef Viskupič kandiduje na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja za širokú koalíciu demokratických a antifašistických strán a hnutí. Sú nimi OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA; Sloboda a Solidarita; Kresťanskodemokratické hnutie; SPOLU – občianska demokracia; ŠANCA; ODS – Občianski demokrati Slovenska; ZA ĽUDÍ; SME RODINA; Občianska konzervatívna strana; Demokratická strana; Magyar Fórum – Maďarské fórum. Navyše má podporu aj Progresívneho Slovenska.

Spolu s Jozefom Viskupičom kandiduje skúsený, regionálne aj profesijne vyvážený tím 40 kandidátok a kandidátov na poslankyne a poslancov Zastupiteľstva TTSK, ktorých zoznam je zverejnený na https://trnavskyzupan.sk/zupny-team.

Objednávateľ: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA, Zámocká 6873/14, 811 01 Bratislava, IČO: 42287511
Dodávateľ: Citadela, spol. s r.o., Kladnianska 20, 821 05 Bratislava, IČO: 35709227


.

BM: Ustekana sobota