Martina Rišková je jednou zo štyroch kandidátiek a kandidátov na starostku respektíve starostu v obci Kúty. Kandiduje z dôvodu nespokojnosti s vedením obce v poslednom volebnom období. Hovorí, že rozhodnutia by nemali padať len tak od stola a k dianiu v obci by sa mali vyjadrovať aj občania.

Ako prežívate tieto dni? Čaká nás posledný týždeň pred voľbami, je to pre vás stresujúce alebo už nechávate všetko na náhodu?

Cítim tlak a napätie, začína to zasahovať rodinu, okolie a aj pracovné povinnosti. Snažím sa však držať nad vecou, pretože keby si mám brať všetky klebety k srdcu, tak som asi veľmi nešťastná. Sústreďujem sa hlavne na pozitívne veci, aby ma hnali dopredu a dodávali mi silu a zmysel.

Keď sa vrátime v čase, pred dvanástimi rokmi ste sa rozhodli kandidovať do obecného zastupiteľstva, s akou ambíciou ste k tomu vtedy pristupovali?

Tým, že som bola vtedy o dvanásť rokov mladšia, plná elánu a nadšenia, dá sa povedať, že som žila v domnienke, že svet je gombička a dokážem všetko zmeniť. Napríklad v tom čase nemala obec ani poriadnu fungujúcu web stránku, zatiaľ čo v okolitých obciach to bolo úplne normálne. Pre mladého človeka to je vec, ktorú by túžil zmeniť ako prvú, respektíve ju vnímal ako najväčší problém. Vtedy mi prišlo, že veci nejdú s dobou a sú zastarané.

S akou ambíciou pristupujete teraz?

Dá sa povedať s rovnakou, len som o dvanásť rokov staršia. (smiech) A taktiež aj so skúsenosťou z poslaneckej lavice. Nebudem a ani nemôžem tvrdiť, že sa za posledných dvanásť rokov nič neurobilo, to by som klamala. Urobilo sa toho dosť, ale nemyslím si, že je na mieste byť špeciálne vďačný, ak sa to vykonalo len kvôli tomu, že je za to človek zaplatený.

Kedy sa zrodila prvá myšlienka ísť kandidovať?

V uplynulom roku ma viacerí občania oslovovali ohľadom obecných záležitostí. Rozhodnutie však prišlo až po komunikácii so súčasnými poslancami o reálnych možnostiach. Rovnako ako mne, ani im sa nepáčil chod obce v poslednom volebnom období, v porovnaní s tými predchádzajúcimi dvomi. Nadobudli sme pocit, že poslanec sa stal akousi záťažou a nežiadúcou osobou.

Ing. Martina Rišková, kandidátka na starostku obce Kúty

Čo na to rodina, okolie?

Rodina, priatelia a aj moje okolie ma v tom podporujú. Finálne rozhodnutie pustiť sa do toho vykonal až môj muž. Nechala som to na neho. Nechcela som, aby takáto záležitosť stála len na mojom osobnom záujme, ale aby sa s tým stotožnila celá rodina.

Vo vašom opise je veľmi veľa relevantných skúseností, cez finančnú správu, podnikovú ekonomiku, manažment, dokonca momentálne ešte študujete aj na externom štúdiu v zahraničí. Povedal by som, že kompetencie sú u vás tie silné stránky. Byť starostkou si ale vyžaduje oveľa viac, uvedomujete si to?

Uvedomujem si to. Viem, že moje súčasné vedomosti mi na to rozhodne nestačia a čaká ma ešte veľa práce a času stráveného štúdiom. Jednou takou métou, ktorú by som chcela dosiahnuť, je vyštudovať ešte aj verejnú správu, čo som doteraz ešte nestihla. Taktiež sa potrebujem naučiť lepšie hovoriť cudzími jazykmi. Mám rada výzvy a nové skúsenosti a ešte radšej som, keď to môžem ponúknuť ďalej.

A čo vaše slabé stránky?

Mám také tri neresti, na ktorých pracujem. Sú to nedochvíľnosť, neustála potreba vedieť toho čo najviac a problém povedať nie. Všetky tri na seba svojim spôsobom nadväzujú, pretože sa rada zapájam do nových vecí a niekedy aj kvôli tomu, že ich práve nedokážem odmietnuť. Následkom toho nestíham ostatné.

K voľbám idete s prísľubom zmeniť fungovanie obce, v zmysle, viacej komunikovať s občanmi, optimalizovať procesy na obecnom úrade, priniesť viacej zelene do verejného priestranstva, nový zberný dvor a tak ďalej. Ľudia vám však často vyčítajú a mňa to tiež zaujíma, že čo ste robili doteraz ako poslankyňa?

Je to síce veľmi ambiciózne, ale dovolím si tvrdiť, že som bola jedným z najaktívnejších poslancov v obecnom zastupiteľstve. Pripomienkovala som, keď som s niečím nesúhlasila. Prednášala nápady, ale aj sťažnosti, keď sa ku mne od ľudí dostali. Ako som však vyššie spomenula, poslanec sa v poslednom volebnom období stal záťažou a jeho názor prestal byť braný do úvahy. Bohužiaľ, časom sa na všetky pripomienky začalo pozerať ako na útok. Takže asi aj moja proaktivita mohla byť problém.

Dá sa teda povedať, že vaša momentálna kampaň pozostáva najmä z nápadov a riešení, ktoré ste chceli realizovať najprv z pozície poslanca?

Z veľkej časti áno, ale teda nie sú to len moje nápady. Pochádzajú aj od ostatných poslancov, ktorí neboli vypočutí.

Viacerí súčasní poslanci sa pridali na vašu stranu a kandidujú ako Tím Martina, myslíte že je to dôsledok niečoho?

Myslím si, že je to dôsledok posledných štyroch rokov. Čo je taktiež dôvod, prečo aj ja idem kandidovať na starostku. Najlepšie by bolo, keby sa každý vyjadril sám za seba, ale čo sa týka mojich informácií zo spoločných stretnutí si dovolím povedať, že momentálne zdieľame spoločný názor.

Použijem síce ostré vyjadrenie, ale zlyhal podľa vás súčasný pán starosta?

Čo sa týka komunikácie a poskytovania informácií, áno.

V čom sa chcete odlíšiť?

Chcem byť otvorená, chcem aby aj obecný úrad bol otvorený, v zmysle aby poskytoval občanom tie informácie, ktoré má. Chcem aby sme od ľudí mali spätnú väzbu a všetko, čo sa v obci deje, bolo v spolupráci s občanmi a rozhodnutia nepadali len tak od stola. Doplním príklad, keď by sme začali pracovať na žiadanej rekonštrukcii Kollárovej a Továrenskej ulice. Prizvali by sme si obyvateľov týchto ulíc a odborníkov na diskusiu, aby sme našli spoločný prienik predstavy, ako by to mohlo vyzerať. Po zapracovaní pripomienok, by sa tieto stretnutia opakovali do bodu, dokedy by nebolo vyhotovené finálne riešenie.

Takže by sa dalo povedať, že aj riešenia, ktoré ponúkate, sú len prvotné „nástrely“ vášho tímu, ktoré budete chcieť prispôsobiť pripomienkam občanov a dostupným možnostiam?

Presne tak. Ku niektorým problémom by sme si chceli prizvať vysokoškolákov, respektíve ponúknuť im možnosť zapojiť sa do projektovania. Či už prostredníctvom ich záverečných prác alebo cez súťaž. Chceme vytvoriť viac možností pre mladých, aby mali priestor zapojiť sa do diania v obci.

Tému kampane sme už čiastočne otvorili, tak ma zaujíma v akej ste fáze? Blížite sa ku koncu alebo máte ešte esá skryté v rukáve?

Blížime sa ku koncu, ale esá si ešte držíme.

Súčasťou vašej predvolebnej kampane sú aj diskusie s občanmi, aké sú zatiaľ odozvy, návštevnosť? Cítite záujem občanov verejne diskutovať o problémoch v obci?

Záujem zo strany občanov je, v utorok o 18:00 budeme diskutovať s občanmi v kinosále. Na túto diskusiu som pozvala všetkých protikandidátov. Po posledných diskusiách som si však uvedomila, že občania na to nie sú zvyknutí. Neboli zvyknutí, že ten názor si niekto priamo pýta a túži si ho vypočuť. Taktiež nemali pocit, že by ten názor bol vôbec braný do úvahy a že by ním mohli niečo ovplyvniť. Podstatnejšie uvedomenie však bolo, že ľudia sa ten názor povedať boja. Majú strach, že by sa im to vypomstilo, alebo by ich okolie odsúdilo.

Je ten strach oprávnený? Ako by sa im to mohlo vypomstiť?

Nerada by som tu vytvárala nejaké falošné domnienky, ale za posledný mesiac sa ku mne z viacerých strán dostala fráza, veď uvidíte po voľbách. To mi asi len potvrdzuje, že oprávnený je.

diskusia s mladými v Stodole Pjekného mjestečka

Ak by teda všetko vyšlo ako má, plánujete v diskusiách s občanmi pokračovať?

Takým najväčším osobným cieľom v tomto smere je zaviesť tradíciu pravidelných diskusií, ktoré by niesli názov Čaj o piatej. Viem si to predstaviť vždy prvú stredu v mesiaci a každé jedno stretnutie by bolo tematické k aktuálnym plánom obce. Podobným spôsobom by som chcela komunikovať aj s podnikateľmi a vytvoriť formát Biznis raňajky.

Keď sa na to pozrieme z druhej strany a náhodou to nevyjde, plánujete sa pokúsiť zrealizovať vaše nápady aj z pozície poslanca alebo občana? Samozrejme, že nie všetko je možné bez pomoci obce, ale chcete iniciovať zmenu aj bez ohľadu na výsledok volieb?

Môj záujem vytvoriť z Kútov lepšie miesto pre život je reálny a potvrdzuje to aj moja kandidatúra na poslankyňu. Čiže ak by som sa nemala stať starostkou, chcem sa realizovať naďalej v obecnom zastupiteľstve. Tým samozrejme netvrdím, že pozícia starostky pre mňa nie je priorita. Len chcem podčiarknuť, že moja najväčšia priorita je, byť tu pre Kúty.

S kandidátkou na starostku obce Kúty Martinou Riškovou sa pre Záhorí.sk rozprával Erik Šiška


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota