Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie vyhlásila výsledky 5. ročníka fotografickej súťaže s tematikou Záhoria. Cieľom súťaže bolo priblížiť najkrajšie miesta na Záhorí so zameraním na cykloturistiku.

Zuzana Orlíková – Holíčsky zámok (fotosúťaž 2022)

„Porota vybrala piatich finalistov, z ktorých vzišiel víťaz. Téma bola Zaži Záhorie na bajku, ale podmienkou nebolo, aby bol bicykel aj na zábere. Zmyslom bolo ukázať, aké krásy Záhoria sa dajú objavovať zo sedla bicykla. Väčšina fotiek bola zo známych lokalít, ale našli sa aj zaujímavé menej známe miesta,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

„Sme radi, že záujem z roka na rok rastie, čo potvrdzuje aj tohtoročná účasť, keď sa do súťaže zapojilo rekordných 82 autorov, ktorí poslali 150 fotografií. Som presvedčený, že aj na základe nich sa hostia rozhodnú navštíviť niektoré zákutia regiónu, ktoré by inak zostali nepoznané,“ doplnil predseda predstavenstva OOCR Záhorie a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Macek Knihy.Zahori

Najviac hlasov od fanúšikov na FB stránke Región Záhorie získala Zuzana Orlíková z Holíča, ktorá už desať rokov žije v Juhoafrickej republike. Víťazný záber odfotila pri tohtoročnej návšteve Slovenska. „Milujem Záhorie, jeho prírodu a históriu. Neplánovala som fotku publikovať, ale moji kamoši ju videli a prihlásili do súťaže. Napokon som dala súhlas na zverejnenie. Okolie zámku Holíča smerom ku Kačenárni, to sú krásne spomienky na detstvo a prechádzky s mojim dedom,“ vyznala sa autorka, ktorá sa napriek vzdialenosti neváha pravidelne vracať na rodné Záhorie.

Blanka Mináriková – Kaplnka Borský Sv. Jur (fotosúťaž 2022)

Víťazkou hlasovania odbornej poroty sa stala Blanka Mináriková z Malaciek, ktorá víťaznú fotku nafotila popri cyklotrase. „Fotenie ma bavilo od útleho detstva. Bola som samouk. Pomáhala mi v tom výhoda digitálnej fotografie – pokus omyl, nechceš, zmažeš. Fotografické začiatky bolo viacmennej behanie po meste či portréty. Potom prišiel covid a ja som začala behať po prírode. Hlavne Záhorie a Karpaty, ďalej sa mi nechce,“ uviedla autorka víťaznej fotografie.

„Viacerí z nás, ktorí aktívne pracujeme v OOCR Záhorie sme zástupcami samospráv. Aj keď Záhorie poznáme, pohľady na menej známe miesta alebo aj netradičné pohľady na tie známejšie nám dokážu poodhaliť, čo by bolo dobré vylepšiť, aby sa cestovný ruch na Záhorí rozvíjal ešte úspešnejšie ako doteraz,“ uzavrel predseda predstavenstva Zdenko Čambal.

Výstava najkrajších fotografií s vernisážou a udelením cien sa uskutoční pri otvorení novej turistickej sezóny budúci rok na jar v Turistickom informačnom centre v Smrdákoch.


.

BM: Ustekana sobota