Víťazom bežeckého seriálu ČEZ Runtour v kategórii nad 50 rokov sa stal v silnej konkurencii Ján Záhončík z AK Junior club Borský Mikuláš.

Pre neskôr narodených pripomenieme, že Ján Záhončík (*23.4.1965) je bývalý reprezentant Československa v chôdzi. Štartoval na Olympijských hrách 1992 v Barcelone, bol účastníkom šiestich svetových pohárov, na Majstrovstvách Európy v škótskom Glasgow obsadil vynikajúce 5. miesto, je majstrom Československa a sedemnásobným majstrom Slovenska v chôdzi na 20 km.

Na domácej Záhoráckej dvadsiatke vyhral dvakrát, dokonca v traťovom rekorde 39:31 minúty. Tak kvalitný čas v Borskom Mikuláši nedosiahol ani Matej Tóth. Slovensko reprezentoval na Majstrovstvách sveta veterán v Porto Alegre v Brazílii a v Perthe v Austrálii.

Plocha draka Knihy.Zahori

V súčasnosti sa venuje cestnému behu. Spomínaný ČEZ Runtour pozostáva z 8 bodovaných častí v krajských mestách ČR. Postupne sa pretekalo v Českých Budějoviciach, Brne, Ústí n/L., Ostrave, Olomouci, Karlových Varoch, Prahe a záverečné preteky sa konali na dostihovej dráhe v Pardubiciach. Sedemkrát sa umiestnil na medailových miestach a hoci žiadne preteky nevyhral, v súčte bodov za umiestnenia v nich sa stal suverénnym víťazom svojej vekovej kategórie.

Ján Záhončík trénuje 3 – 4 krát do týždňa, jeho obľúbenou destináciou sú neďaleké Tomky, kde sú fantastické podmienky na tréning. Do tréningu ho nikto nútiť nemusí, v športe našiel opäť svoje potešenie. Dokonca s chodeckými priateľmi Ondrejom Malíkom a Milanom Rízkom chcú vytvoriť bežecké družstvo a zúčastniť sa na majstrovstvách sveta veteránov v Halle (Nem.), ktoré budú v polovici marca. Ďalšie štarty plánujú vo Švajčiarsku, kde budú v máji ME na 10 km a v septembri budú v Taliansku ME na 5, 10 a 20 km.

„Celá séria 8 pretekoch sa niesla v nádhernej atmosfére. Na každý jeden pretek som sa nesmierne tešil a zo všetkých mi ostali fantastické zážitky. Záujem o preteky bol obrovský. Stanovený počet pretekárov do štartovej listiny bol zakaždým v priebehu jednej hodiny od spustenia prihlasovania obsadený, takže som musel neustále sledovať stránku ČEZ Runtour. Na preteky sme cestovali s rodinou, po pretekoch sme si urobili predĺžený víkend. Navštívili sme Hlubokú nad Vltavou, Kolonádu v Karlových Varoch, kde sa natáčal film Vrchní prchni a viacero ďalších historických miest. Záverečné vyhodnotenie ČEZ Runtour bude 2. decembra v kongresovej sále v Prahe, na ktoré sa už teraz veľmi teším,“ povedal Ján Záhončík.


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

BM: Ustekana sobota