Aktualizované o vyjadrenie polície 12:40 → Okresný úrad v Senici vyhlásil (28.10.) mimoriadnu situáciu na území okresu Senica.

Foto: Sofia Bíleková
  • Dôvodom vzniku mimoriadnej udalosti je hromadný príliv cudzincov na územie obcí okresu Senica.

V Kútoch vzniklo v pondelok (31.10.) pri železničnej stanici stanové mestečko. Postavili ho hasiči a odovdali ho v utorok ráno policajnému zboru..

Polícia, v súvislosti s množstvom osôb, ktoré sa zdržiavajú priamo v priestoroch železničnej stanice, úzko spolupracovala na vybudovaní dočasného stanového mestečka aj s Okresným úradom Senica.

O súčinnosť sme požiadali aj HaZZ, ktorý tieto stany poskytol. Miesto pre stany bolo vybrané a určené OÚ Senica. Technické zabezpečenie vykonávame v spolupráci so sekciou krízového riadenia. Pri riešení situácie v prihraničných oblastiach spolupracujeme aj s Slovenskou humanitnou radou a Migračným úradom MV SR,” informovala Záhorí.sk policajná hovorkyňa Zlatica Antalová.

  • Policajti na mieste koordinujú aj základnú zdravotnú starostlivosť a pomáhajú zabezpečiť stravu, najmä pre ženy a deti.

Polícia v súčasnosti neeviduje žiadne protiprávne konanie, z ktorého by mali byť podozrivé, resp. ktorého by sa mali dopustiť niektoré z týchto osôb. Policajti naďalej nepretržite reagujú aj na podnety od občanov, ktoré upozorňujú na pohyb jednotlivcov či skupín migrantov.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Podobné stany boli pred časom postavené aj v Brodskom. Cudzinci ich však odmietajú využívať z obavy, že by sa Slovensko stalo ich konečnou destináciou.

Minister vnútra Roman Mikulec počas návštevy v Brodskom.

“Riešením, ktoré by v procesoch v praxi reálne pomohlo by bolo, keby kolegovia z Česka ukončili kontroly na hraniciach s našou krajinou, ktoré si vyžadujú európsku notifikáciu a presunuli svoje sily na maďarské územie,” informoval minister vnútra počas návštevy v Brodskom Roman Mikulec.

Podľa ministra je bezpečnosť našich občanov prvoradým cieľom. Občasná vyššia prítomnosť migrantov nepredstavuje väčšie riziko ako zvýšený výskyt turistov v Prahe,” dodal minister.

  • Krajské riaditeľstvo PZ v Trnave okamžite, od zavedenia hraničných kontrol s ČR, posilnilo výkon služby v prihraničných oblastiach s cieľom zabezpečenia verejného poriadku a zvýraznenia prítomnosti polície v týchto lokalitách.

Polícia aj pred vyhlásením mimoriadnej situácie aktívne v nepretržitom režime monitorovala a naďalej bude monitorovať intenzitu a toky migračných vĺn a identifikuje miesta so zvýšenou koncentráciou osôb.

V súčasnosti je venovaná zvýšená pozornosť na Železničnú stanicu Kúty, kde momentálne dochádza ku koncentrácii týchto osôb,” dodala hovorkyňa polície Zlatica Antalová.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM Salon EV