Stanový tábor v Kútoch v súčasnosti tvorí centrum pre približne 200 nelegálnych migrantov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Ako doplnilo ministerstvo, počty sa menia veľmi rýchlo.

Stanové mestečko Kúty (2.11. 2022), Ilustračné foto: Vladimír Benko (MV SR)

“Prichádzajúcimi alebo skôr prechádzajúcimi osobami je stanový tábor vnímaný len ako krátka zastávka na ceste do západnej Európy. V priemere v stanovom mestečku zostávajú dva až tri dni,” informovalo ministerstvo.

V súčasnosti sa pracuje aj na inštalácii kamier v okolí stanového mestečka. “Každá osoba, ktorá bola zachytená, je cudzineckou políciou lustrovaná v informačných systémoch. Doteraz nebolo zo strany nelegálnych migrantov zaznamenané žiadne protiprávne konanie. Naopak, sú vďační za poskytnutú pomoc a dokonca pomáhajú pri zabezpečovaní chodu stanového mestečka,” doplnilo ministerstvo.

Záhorácke rádio 2024 01

Väčšina zachytených migrantov pochádza zo Sýrie. Prekážku k zákonnému vyhosteniu tvorí vyhlásený vojnový stav v ich krajine. “Poskytnutím stravy či tepla im zabezpečíme najnutnejšie potreby, preto následne nemajú potrebu zo stanového mestečka odchádzať. Títo ľudia u nás nežiadajú o azyl. Uvedomujú si, že pokiaľ by o neho požiadali, boli by umiestnení do niektorého z centier Migračného úradu MV. Ich cieľom je dostať sa do Nemecka,” uviedlo MV SR.

Ministerstvo ďalej informuje, že stanové mestečko vzniklo v Kútoch, keďže ide o dopravný uzol, ktorým sa vedia migranti dostať do Česka a následne do Nemecka. “Zároveň aj zo snahy zamedziť prespávaniu migrantov na železničnej stanici.

Vzdialenie sa od tejto cesty by im skomplikovalo ich plán dostať sa tam. Zároveň je to výhodnejšie z hľadiska zabezpečovania verejného poriadku, poskytovania pomoci a prehľadu o fluktuácii osôb,” doplnilo ministerstvo.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota