V roku 2022 sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Záhorie zrealizovať množstvo projektov. Aj vďaka nim sa dostal región Záhorie do povedomia na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Nové herné prvky na Kunovskej priehrade v Senici boli vybudované z dotácie MDaV SR

Organizácia má za sebou 10 rokov existencie. Od jej vzniku sa podarilo zdvojnásobiť počet členov. „Máme 60 členov, z nich je 17 samospráv, zvyšok tvoria právnické osoby. Výrazne sa nám od vzniku organizácie podarilo navýšiť rozpočet, ktorý je v súčasnosti 100-násobný,“ uviedol výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Končiaci sa rok bol z hľadiska organizácie prelomový. V obci Smrdáky totiž vznikla nová Turistické informačné centrum (TIC). „Centrum slúži na propagáciu krás nášho regiónu, na prezentáciu aktivít členov OOCR Záhorie, ponúka tradičné regionálne produkty a jeho súčasťou je aj požičovňa elektrobicyklov. V neposlednom rade tým organizácia získala aj svoje stabilné sídlo,“ doplnil predseda predstavenstva OOCR Záhorie a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

„Pokračovali sme v podpore rozvoja cykloturistiky. Tento rok sme zriadili viacero nabíjacích staníc na elektobicykle v Skalici, Šaštíne-Strážach či Senici. Pribudli nové herné prvky na Kunovskej priehrade a podporili sme množstvo projektov a podujatí našich členov,“ informoval o ďalších aktivitách riaditeľ organizácie.

Zvýšila sa mediálna aktivita a Záhorie ako destinácia cestovného ruchu sa stále viac dostáva do povedomia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. „V spolupráci so Slovakia Travel sme sa prezentovali na výstave EXPO v Dubaji, na výstave Arabian Travel Market sme zas spolupracovali s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj. Uskutočnilo sa aj viacero stretnutí našich členov, s cieľom prepojenia aktivít pri tvorbe spoločných produktov,“ priblížil ďalšiu činnosť Lidaj.

O životaschopnosti organizácie svedčí aj fakt, že má pod svojimi krídlami členov až z troch krajov. Z Bratislavského kraja z okresu Malacky, Trnavský kraj zastupujú okresy Senica a Skalica a z Trenčianskeho kraja je to mesto Brezová pod Bradlom, ktorá je považovaná za bránu medzi Kopanicami a Záhorím.

Organizácia už teraz pracuje na budúcoročných projektoch. „Máme ambiciózne plány, nielen výškou rozpočtu ale aj aktivitami. Dokončujeme novú web stránku, ktorá bude prehľadnejšia. Chceme pripraviť ponuku komplexných balíkov ciest, služieb a produktov cestovného ruchu, ktoré ponúknu návštevníkovi plnohodnotné a rôznorodé aktivity v našom regióne,“ ozrejmil plány Lidaj.

Organizácia by nemohla fungovať bez dobrej spolupráce jej členov. „Za súčasný úspešný rozvoj patrí vďaka všetkým aktívnym subjektom, či už ide o komunálne objekty ako mestá a obce, ktoré sú hlavnými ťahúňmi rozpočtu organizácie, tak aj súkromnému sektoru. Najbližším cieľom je dokázať využiť finančné mechanizmy, ktoré ponúka Európska únia najmä v rámci prihraničnej spolupráce, aby sme dokázali vybudovať niečo hmatateľné v rámci cestovného ruchu,“ zakončil Zdenko Čambal.

 


.
Toto je čítané

BSK ocení rodáka zo Zohoru, národného umelca Albína Brunovského

Akademický maliar a tvorca poštových známok SR, venujúci sa oceľorytine Martin Činovský,…

BM: Ustekana sobota