Veterná energia je vďaka svojim výhodám jedným z najrýchlejšie rastúcich obnoviteľných zdrojov energie. Čisté energie, ako je aj veterná, nám môžu pomôcť vyriešiť viaceré výzvy dnešných dní. V tomto článku rozoberieme jej kľúčové výhody a nevýhody.

Zdroj foto: https://www.web.energy/at-de/aktuelles/artikel/web-produktionsergebnis-september-2022

Čo je veterná energia?
Vietor vzniká v dôsledku nerovnomerného ohrievania atmosféry slnkom, rotácie zeme a zmien zemského povrchu. Veterná turbína využíva energiu vetra a premieňa ju na elektrickú energiu. Táto energia je obnoviteľná, jej výroba neznečisťuje ovzdušie a nevytvára odpad.

Výhody veternej energie
Veterná energia má množstvo výhod. Toto sú niektoré z nich:

Najlacnejší zdroj elektrickej energie
Veterné turbíny potrebujú na výrobu elektrickej energie silu vetra, ktorá je zadarmo. Hoci sú potrebné investície na výrobu a nainštalovanie turbín, po dokončení tejto práce už nie je potrebné investovať do nákupu uhlia, plynu alebo uránu. Práve preto sú náklady na výrobu veternej energie také nízke a ceny pre spotrebiteľov zostávajú stabilné.

Výroba nezaťažuje životné prostredie
Veterné elektrárne vyrábajú čistú energiu vďaka tomu, že nie sú závislé od fosílnych palív a na výrobu elektriny využívajú iba silu vetra. Výroba zelenej energie je kľúčová pre zachovanie čistejšej planéty pre budúce generácie. Veterné elektrárne nám môžu pomôcť splniť toto poslanie. Jedna elektráreň s priemerom 170 m dokáže počas 25 rokov vyrábať čistú elektrinu pre 4000 domácností.

Veterná elektráreň spĺňa hlukové limity
Často rozoberaná otázka ohľadom veterných elektrární je hlučnosť. Nie je sa však čoho obávať, pretože každá veterná elektráreň 100% spĺňa hlukové limity pre najbližšiu obytnú zástavbu. Aktuálne hodnoty hlučnosti elektrárne sa pohybujú v rozsahu 50 – 60 dB priamo pod elektrárňou. V okolitých obciach je táto hodnota nižšia a hladiny zvuku dosahujú pod 40 dB počas dňa a pod 45 dB v noci.
Hlučnosť ovplyvňuje najmä rýchlosť vetra, pričom pri rýchlosti 6,5 m/s by sme hluk vrtule mohli prirovnať k cvrkotu cvrčkov v tráve.

Nevýhody veternej energie
Rovnako, ako každý iný typ energie, má aj veterná energia svoje nevýhody:

Veterná energia je nestabilná
Veterná energia síce nie je závislá na fosílnych palivách a iných zdrojoch, no je závislá na počasí. Práve preto jej dodávka nie je stabilná, ale dá sa predpovedať. Vďaka inovatívnym technológiám vieme predpovedať jej výkon s presnosťou 98 % na 24 hodín vopred.

Riziko úmrtia vtáctva
S výstavbou veternej elektrárne prichádza aj riziko úmrtia vtákov, ktoré je však minimálne. Priemerná úmrtnosť vtáctva je 0,1 až 0,6 vtáka na turbínu na rok. Tieto čísla predstavujú len 0,003 % z celkového úhynu zapríčineného ľudskými aktivitami. Pre porovnanie, na slovenských elektrických stĺpoch uhynie ročne 10 – 15 tis. jedincov.

Ovplyvnenie krajinného rázu
Za ďalšiu nevýhodu by sme mohli považovať ovplyvnenie krajinného rázu. Keďže tu ide o subjektívne vnímanie krásy, nemôžeme tvrdiť, že je toto ovplyvnenie negatívne.

Zhrnutie
Hoci veterná energia má aj svoje nevýhody, faktom je, že súčasný energetický priemysel potrebuje viac čistých a obnoviteľných zdrojov energie. Veternú energiu, na rozdiel od energií vyrobených z neobnoviteľných zdrojov, nikdy nevyčerpáme a jej výroba nezaťažuje životné prostredie. Nevýhody veternej energie sú takmer zanedbateľné v porovnaní s výhodami, ktoré nám táto čistá energia dokáže priniesť.

Samozrejme, so vzrastajúcou spotrebou elektrickej energie, tlak na energetickú sebestačnosť a výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov rastie. A to je zároveň odpoveďou na otázku, ako môžu pomôcť veterné elektrárne.

Energetická sebestačnosť, výroba zelenej energie, výroba „lacnejšej“ elektriky. To všetko so sebou veterné elektrárne prinášajú a mali by sme sa zamyslieť, prečo u nás veterné vrtule odmietame.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota