Darovanie krvi v každom veku je humanitný čin a pomáha zachraňovať životy po vážnych úrazoch, ťažkých operáciách a pôrodoch aj v iných situáciách. Darca odchádza s dobrým pocitom z darovania, lebo jediným odberom pomôže dvom až trom ľuďom, ale nie len to. Oobnovuje si aj krvotvorbu a znižuje tlak krvi. Odbery dobrovoľných darcov krvi v Skalici sú v poslednom mesiaci mimoriadne tým, že sa do nich zapojili vo väčšej miere študenti a pedagógovia maturitných ročníkov stredných škôl.

V utorok 15. novembra v období výzvy Mladá kvapka krvi prišli darovať krv na transfúziologické oddelenie v Skalici študenti a pedagógovia z Gymnázia Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici. „Veľmi nás teší, že výzva Mladá kvapka krvi sa stretla u mladej generácie s odozvou, študenti a ich pedagógovia vyjadrili podporu osobám v ohrození zdravia a našim pacientom. Všetkým našim darcom patrí veľká vďaka,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Ing. Marián Juruš.

Skupinový odber krvi, ktorého sa zúčastnili stredoškolskí študenti a pedagógovia zo Spojenej školy Holíč, sa uskutočnil na transfúziologickom oddelení nemocnice 17. októbra.

Nemocnica mala počas aktuálneho roka 1897 darcov, ktorí si na transfúziologickom oddelení nechali odobrať spolu viac ako 850 litrov krvi. Viac ako stovka z nich boli prvodarcovia, ktorí navštívili odberové pracovisko v Skalici vôbec po prvýkrát. Najmladším prvodarcom bol gymnazista Tadeáš Vríčan, ktorý absolvoval svoj prvý odber v Skalici v apríli tohto roku – 15 dní po dosiahnutí plnoletosti a druhý odber 15. novembra na základe výzvy Mladá kvapka krvi. Najstaršími prvodarcami v roku 2022 boli v čase odberu 57-roční žena a muž.

Odbery krvi pre účely darovania vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica vykonávajú kvalifikované zdravotné sestry na základe posúdenia zdravotného stavu darcu lekárom. Odberové dni sa dlhodobo nemenia, darovanie krvi sa realizuje v pondelky a utorky doobeda bez nutnosti objednávania. Najbližšie čaká darcov výzva na Mikulášsku kvapku krvi v nemocnici.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL Martina Pavliková


.

BM: Festival Záhrad