Blíži sa advent a to je čas, kedy mestá skrášli vianočná výzdoba a rozžiari vianočné osvetlenie. Mesto Senica v posledných rokoch vianočnú výzdobu neustále zdokonaľovalo a aj tento rok sa môžu Seničania tešiť v rámci senických Vianoc na niekoľko noviniek.

foto Senica.sk

Najväčším prekvapením pre Seničanov bude betlehem, ktorý však nebudú tvoriť klasické statické postavy, no bude moderný s pohyblivými časťami. Vianočná výzdoba sa v Senici rozsvieti a nový betlehem bude predstavený v prvú adventnú nedeľu 27. novembra o 17-tej hodine na Námestí oslobodenia.

Tento rok bude na senickom námestí svietiť jeden dominantný strom. Ten sa bude nachádzať v strede námestia, okolo neho sa v polovici decembra rozložia stánky vianočnej dedinky. „Rozhodli sme sa tento rok pre jeden centrálny vianočný stromček, a to najmä z ekologického dôvodu, keďže živé zdobené stromy, ktoré boli v posledných rokoch pýchou senickej vianočnej výzdoby, sú síce krásne, no veľké sucho počas leta sa podpísalo pod ich zdravotný stav. Vážime si, že máme na námestí krásne vzrastlé stromy, a tak si ich musíme všímať a starať sa o ne, aby zdobili naše námestie nielen počas Vianoc, ale aj počas celého roka. Douglaska tisolistá i smrek pichľavý boli odzdobené v januári tohto roku a tým, že ich tento rok nebudeme ozdobovať, budú mať takmer dva roky na regeneráciu a verím, že sa k ich ozdobeniu budeme môcť opäť v budúcnosti vrátiť,“ vysvetľuje postup samosprávy primátor mesta Martin Džačovský.

Macek Knihy.Zahori

Vo vianočnej výzdobe nebudú opäť chýbať čečinou ozdobený adventný veniec, slavobrána pri vstupe na námestie, anjelské krídla či svetelné hady vo fontáne. Vianočná výzdoba by mala zdobiť aj vynovenú budovu DAVu v mestskom parku. Tu bude na rozdiel od námestia použitá teplá biela farba, ktorú možno prirovnať k svetlu sviečky alebo západu slnka a je teda vhodnejšia do prírodného prostredia parku. Teplá biela navodzuje pocit pokoja, preto sa táto farba odporúča na oddychové miesta. Výzdoba námestia v Senici je ladená do studenej bielej farby svetla, ktorá sa hodí na miesta, kde sa vyžaduje zvýšená pozornosť a koncentrácia.

Vianočná výzdoba bude dotvárať po dvojročnej prestávke atmosféru vianočných trhov, ktoré otvoria svoje brány 16. decembra.


.
Toto je čítané

V Hlbokom si pripomenú Aničku Jurkovičovú Hurbanovú divadelnou hrou Nebola som len herečka

V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Aničky Jurkovičovej Hurbanovej, považovanej…

BM: Ustekana sobota