Po dohode s českou stranou sú od stredy (16.11.) vo vlakoch zo Slovenska vykonávané železničnou políciou spoločné hliadky na zastavenie pokusov o nelegálne prekročenie hranice. Dôraz bol kladený aj na Bratislavu. Informuje o tom ministerstvo vnútra na sociálnej sieti.

foto Ministerstvo vnútra SR

Počty takto zaistených osôb s neoprávneným pobytom na Slovensku, respektíve v Česku sa pohybujú v malých číslach. Aj takýmto spôsobom eliminujeme nelegálnu migráciu a prijaté opatrenia sú účinné.

Faktom je, že slovenské ministerstvo vnútra robí takéto kontroly vo vlakoch spolu s kolegami z Maďarska na maďarskej strane už dlhšie. Je efektívne zachytiť nelegálnych migrantov už na maďarskom území.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

To znamená, že sa nám hromadia na Slovensku?

Informácie o kontrolách sa medzi nimi šíria rýchlo, preto sa rozhodnú pre iný spôsob prekročenia štátnych hraníc. V stanovom tábore Kúty počet osôb klesá, k utorkovému (22.11.) ránu bolo na mieste 78 osôb.

Obe strany sa zároveň dohodli na rozširovaní kontrol na ďalšie vlakové stanice a uzly pozdĺž hranice s Českou republikou.

Sú vo vlakoch s týmito osobami nejaké problémy?

Nie, nie sú. Aj po tom, čo sú políciou zaistení, sa správajú slušne a umiernene. Ich jediným cieľom je západná Európa.

Vykonávame takéto kontroly aj s Maďarmi?

Áno a to už od leta tohto roka. Záchyty boli na území Maďarska niekoľkonásobne vyššie, do včerajšieho dňa to bolo 1 090 osôb. Všetky takto zachytené osoby boli eskortované na maďarsko-srbskú hranicu. V najbližšom čase sa zároveň uskutoční spoločné stretnutie, kde sa prijaté opatrenia vyhodnotia.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota