Aj Senica už žije adventom. Počas prvej adventnej nedele sa mesto v uliciach rozžiarilo svetelnou výzdobou, na Námestí oslobodenia už svieti vianočný strom i prvá svieca na adventnom venci a predstavili aj novinku senických Vianoc – unikátny pohyblivý betlehem, ktorým je rezbársky zmajstrovaný z 24-och druhov dreva domáceho i exotického pôvodu.

Senický betlehem reprezentuje známe biblické udalosti zo začiatku nášho letopočtu tradičnou rezbárskou prácou, ale aj technológiami a možnosťami súčasnosti,“ uviedol počas predstavenia betlehemu verejnosti rezbár a jeho umelecký autor Andrej Irša z Kátova.

Zároveň prezradil, čo symbolizuje 24 druhov dreva, ktoré použil pri výrobe tohto originálneho senického betlehema. „Tento počet symbolizuje 24 hodín dňa a taktiež hranicu dvoch rokov veku neviniatok vyvraždených miestodržiteľom Herodesom v meste Betlehem. Jednotlivé dreviny symbolizujú aj rôzne krajiny, kde rástli. To však nie je všetko. Napríklad, čierne pozadie a oči postáv sú zhotovené zo subfosílneho dubu. Tento rástol pred niekoľkými tisícročiami, čo predstavuje časovú sondu do minulosti. Dreviny svojou rozdielnosťou pripomínajú aj rozdielnosť nás, ľudí. Farebnosť scény senického betlehema je reprezentovaná prirodzenou štruktúrou a farbou jednotlivých druhov dreva, ktorá je zvýraznená priehľadnou povrchovou úpravou,“ konkretizuje rezbár Irša.

Macek Knihy.Zahori

Výhodou senického betlehemu je podľa jeho umeleckého autora i zhotoviteľa fakt, že celá stavba sa dá rozdeliť na niekoľko častí, čo umožňuje jeho prepravu v prípade požiadavky na inštaláciu a prezentáciu v inom exteriéri alebo interiéri.

Senická samospráva mala v pláne zakomponovať betlehem do vianočnej výzdoby v meste už dva roky späť, no plány vtedy zhatila „koronakríza“. „Som rád, že sa tu, na našom senickom námestí, môžeme po dvoch rokoch obmedzení stretnúť a spoločne rozsvietiť vianočnú výzdobu. Mesto Senica sa snaží každoročne vianočnú výzdobu inovovať a som rád, že sa nám tento rok podarilo pripraviť naozaj originálnu novinku odkazujúcu na podstatu vianočných sviatkov a môžeme vám predstaviť senický drevený betlehem,“ prihovoril sa zaplnenému senickému námestiu počas prvého adventného nedeľného podvečera primátor mesta Martin Džačovský. Potom už odrátal spolu so Seničanmi rozsvietenie vianočného stromčeka.

Na senickom námestí tento rok svieti jeden dominantný vianočný strom v tvare ihlanu so svetelnými reťazami ukotvenými ponad celé námestie. Okrem toho v tohtoročnej vianočnej výzdobe nechýba čečinový adventný veniec, slávobrána pri vstupe na námestie od križovatky, anjelské krídla či svetelné hady vo fontáne. Senický primátor pri uvedení betlehemu vysvetlil aj to, prečo nie sú tento rok ozdobené popri umelom aj živé vianočné stromčeky: „Veľké sucho počas leta sa podpísalo pod zdravotný stav týchto ihličnanov, ktoré sú vysilené, a preto sme sa ich rozhodli tento rok neozdobovať, aby ich konáre pod váhou elektrických svetelných reťazí netrpeli. Skrátka musíme dbať na ich zdravotný stav, aby zdobili naše námestie nielen počas Vianoc, ale aj počas celého roka a verím, že sa k ich ozdobeniu budeme môcť opäť niekedy v budúcnosti vrátiť.“

Seničanom primátor zaželal príjemné prežitie adventného času, veľa zdravia, šťastia, príjemnú atmosféru v kruhu rodiny a blízkych: „Verím, že sa do vianočných sviatkov ešte stretneme, možno práve tu na Námestí oslobodenia počas konania Vianočnej dediny, ktorá sa uskutoční od 16. do 22. decembra a na ktorú vás srdečne pozývam,“ uzavrel senický primátor M. Džačovský.

Vianočná dedina je v Senici synonymom vianočných trhov, na ktorých môžu návštevníci nasať adventnú atmosféru, ktorú podčiarkujú vystúpenia domácich i slovenských umelcov.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota