Trnavský samosprávny kraj (TTSK) otvára druhý ročník participatívneho rozpočtu na stredných školách. Cieľom programu s názvom Parti rozpočty na školách je zapojiť mladých ľudí do rozhodovania o dianí vo svojom okolí. TTSK poskytne na realizáciu víťazných nápadov každej zo zapojených škôl 1000 eur. Nový vzdelávací program pre pedagógov má za cieľ inšpirovať o dobrovoľnícky rozmer. Informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

foto TTSK

“Na základe skúseností z prvého ročníka sme program vylepšili v spolupráci s aktérmi zo štátnej správy a tretieho sektora. Naším spoločným cieľom je motivovať mladých ľudí k tvorivosti, tímovosti a tiež spoločenskej zodpovednosti. Dávame im možnosť si aktivitu vymyslieť, naplánovať, získať na ňu podporu aj zrealizovať,” uviedol Viskupič.
“Na každej škole môžu študenti navrhnúť projekty, za ktoré bude následne možné hlasovať a víťazné projekty budú s finančnou podporou aj realizované. Do prvého ročníka projektu sa zapojilo 20 škôl, v novom ročníku záujem prejavilo predbežne 29 škôl. Termín na zapojenie uplynie v piatok 2. decembra.

Na príprave a realizácii programu TTSK spolupracuje s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti a Platformou dobrovoľníckych centier a dobrovoľníckych organizácií (PDCO), ktorej členom je aj nové Dobrovoľnícke centrum Trnavského kraja. Pedagógovia majú súčasne možnosť absolvovať nový akreditovaný vzdelávací Service Learning program na podporu dobrovoľníctva v TTSK, ktorý zabezpečuje Krajská inovačná rozvojová agentúra (KIRA). Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

TTSK v prvom ročníku participatívneho rozpočtu na stredných školách rozdelil celkovo 20 000 eur, vďaka čomu sa zrealizovalo 32 projektov. Na Strednej zdravotníckej škole v Trnave bola napríklad vybudovaná záhrada liečivých rastlín, na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch boli vymaľované priestory posilňovne, zakúpené cvičebné pomôcky a vymenené umývadlá. Vďaka študentskému projektu boli na Strednej odbornej škole technickej v Dunajskej Strede namontované vnútorné žalúzie, čím sa zlepšila klíma v triedach.


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota