Aj tento rok sme v Knižnici – MCK Malacky realizovali niekoľko projektov, na ktoré sme získali finančné prostriedky z FPU.

V rámci nášho tradičného projektu Literárna kuchyňa sme pripravili organizované besedy pre žiakov ZŠ z Malaciek a okolia. Šéfkuchármi v našej „kuchyni“ boli rôzni hostia z oblasti literatúry, a to nielen spisovatelia, ale napríklad aj výtvarníci. Navštívili nás spisovateľky Renáta Matúšková, Andrea Kellö Žačoková a Kristína Mišovičová, poetka Ivona Ďuričová, literárny propagátor Tibor Hujdič a ilustrátori Danica Pauličková, Hedviga Gutierez a Miroslav Regitko. Stretnutia s ilustrátormi boli obohatené o výtvarné tvorivé dielne. Projekt Literárna kuchyňa počas Kultúrneho leta priniesol podujatia pre verejnosť – dramatizované čítanie z dielne združenia EDUdrama a 3 besedy pre dospelých, a to so spisovateľmi Denisou Fulmekovou a Jánom Štraserom, spisovateľom píšucim detektívky Petrom Šloserom, Zdenkou Wenzlovou Švábekovou a Julienom Danom a s etnologičkou Katarínou Nádaskou a Dadom Nagyom.

Veríme, že prísady v našej Literárnej kuchyni boli správne namiešané a podnietili našich malých i veľkých návštevníkov k ďalšej návšteve knižnice a hlavne – k čítaniu!
„Podujatia podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia“

Vďaka podpore Fondu na podporu umenia sme mohli nakúpiť pre našich čitateľov naozaj rôzne najnovšie knižné tituly. V našej knižnici chceme zabezpečiť taký knižničný fond, ktorý dokáže uspokojiť potreby našich čitateľov rôznych vekových skupín, či už ide o deti v predškolskom a školskom veku, študentov stredných a vysokých škôl, ľudí v produktívnom veku so širokým spektrom záujmov a odborných znalostí a požiadaviek. Projekt Kniha – večná hodnota múdrosti nám umožnil doplniť náš knižničný fond o nové knihy v hodnote 5233 Eur. Ako vždy sme potešili milovníkov detektívnych, historických, romantických románov, na svoje si prišli čitatelia príbehov podľa skutočných udalostí, populárno-náučnú literatúru z oblasti spoločenských, prírodných vied. Pri nákupe odbornej literatúry pre deti a mládež sme sa usilovali o čo najširší záber tém a oblastí poznania, vedy, prírody, dejín a geografie. V detskej beletrii dopĺňame staré známe série a objavujeme nové, nemenej populárne. Pre najmenších máme množstvo nových kníh, pre starších komiksy, napínavé dobrodružstvá a večné trable dievčat a chlapcov…
„Akvizíciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia“

V oddelení pre deti a mládež sme vykonali čiastočnú reorganizáciu a vyčlenili sme z neho oddelenie regionálnej literatúry – „Záhorácky kút“, ktorý sme prepojili so študovňou a počítačovým kútom a nakúpili sme sem nové knižničné regály. Výmenou jedenástich nových regálov sme vytvorili vhodný priestor pre uskladnenie rozrastajúceho sa knižničného fondu v oddelení pre deti a mládež, ale aj v oddelení regionálnej literatúry a kníh zo študovne.Týmto sme zavŕšili projekt „Skvalitnenie a zvýšenie komfortu pre používateľa detského oddelenia II. a Záhoráckeho kúta – nákup interiérového vybavenia knižnice“. Projekt sa knižnici podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom vo výške 2,500 eur z Fondu na podporu umenia, programu „Vybavenie knižníc a menšia knižničná infraštruktúra“. Oficiálne otvorenie vynoveného Záhoráckeho kúta sa uskutočnilo v rámci jedného z organizovaných podujatí Literárnej kuchyne a pásku na nových regáloch slávnostne prestrihla hosťka podujatia – regionálna spisovateľka Kristína Mišovičová.
„ Projekt podporil z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia“

Mária Knotková
MCK Malacky – Knižnica


.

BM: Kralici