Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok popoludní po tretí raz očkuje proti HPV vírusu, čím chce prispieť k prevencii onkologických ochorení i poukázať na potrebu prevencie a vakcinácie. Kraj opäť očkuje v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke. Preočkováva nielen tých, ktorých očkovali už skôr, ale podáva aj prvé dávky. Na očkovanie je potrebná registrácia.

ilustračné foto

“Rakovina krčka maternice a iné podobné ochorenia sú veľmi nepríjemnou a častou príčinou vážnych zdravotných komplikácií a úmrtí. Z pozície predsedu a takisto z pozície kraja, ktorý považuje zdravotníctvo za jednu zo svojich priorít, považujem za veľmi dôležité tento typ očkovaní podporovať, povedal pre TASR predseda BSK Juraj Droba.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Napríklad na rakovinu krčka maternice zomiera na Slovensku viac ako 200 žien ročne.
Očkovacia schéma HPV sa skladá z dvoch, respektíve troch dávok. Deti do 15 rokov majú dostať spolu dve dávky, druhú dávku päť až 13 mesiacov po prvej. Staršie osoby majú dostať tri dávky v rozstupe dvoch a šiestich mesiacov po prvej. Očkovanie u 12-ročných detí hradí zdravotné poistenie. Staršie deti môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí vakcínu uhrádzajú v plnej výške.

Očkovanie pripravuje v spolupráci s občianskymi združeniami Liga proti rakovine a Nie rakovine.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo rokovalo o dotáciách aj úprave odpadov

Vo štvrtok (18.4.) sa konalo 10. zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici.…

BM: Ustekana sobota