Požaduje to takmer 2,2-tisíc občanov v petícii.

Ilustračné foto: 123rf.com

Skalická radnica obdržala od obyvateľov mesta petíciu s takmer 2 200 podpismi. Na 201 hárkoch žiadali signatári Mestské zastupiteľstvo, aby na základe petície prijalo všeobecne záväzné nariadenie. V ňom by “v zmysle zákona o hazardných hrách malo byť ustanovené, že na celom území mesta Skalica nemožno prevádzkovať ani umiestniť žiadne hazardné hry”.

Podľa žiadateľov v petícií by sa prípadné nariadenie týkalo hazardných hier na výherných prístrojov, termináloch videohier, na technických zariadeniach obsluhovaných priamo hráčmi a tiež hier na iných technických zariadeniach.

Požiadavky mali byť odôvodnené viacerými faktormi. Signatári uvádzajú, že na území mesta dochádza k narušovaniu verejného poriadku, či rušeniu nočného kľudu. “Mnoho rodín je nešťastných pre závislosť ich člena rodiny na hazarde, čo je prepojené i na rôzne druhy trestnej činnosti,” dodali signatári v petícii.

Plocha draka Knihy.Zahori

Primátorka Skalica Oľga Luptáková po preskúmaní zákonných možností uviedla, “že v zmysle platnej legislatívy mesto nemá kompetenciu petícii vyhovieť a nemôže zakázať hazardné hry tak, ako to označili v petícii,” píše sa vo vyjadrení.

Petíciu však adresovali Mestskému zastupiteľstvu mesta Skalica, nakoľko spĺňala všetky náležitosti. “Počas prerokovania petície bude umožnené vystúpiť zástupcovi a členom petičného výboru,” dodala primátorka v zdôvodnení.

Hazardné hry zakázali už vo viacerých slovenských mestách. V mnohých pomohla práve občianska iniciatíva.

Ďakujeme, že počúvate Trnavské rádio.
Holíč a Skalica 106,0 FM


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota