Príprava kávy sa môže stať vaším novým hobby! Nemusíte na to mať výbavu vo výške 5-cifernej sumy. Stačí sa vzdelávať a následne experimentovať v praxi. Po pár pokusoch zistíte, že dokážete vytvoriť lahodnú kávu. Dnes si povieme rozdiely medzi troma obľúbenými kávovými nápojmi. Cappuccino, caffè latte a macchiato.

ilustračné foto Adobe Stock

Čaro cappuccina

K chutnému cappuccinu nepotrebujete žiaden kurz baristu ani 10-ročnú prax. Zvládnete to lusknutím prsta. Celé tajomstvo spočíva v správnom pomere všetkých ingrediencií, ktoré sú len dve: káva a mlieko. Pre lepší vzhľad a chuť môžete použiť trochu kakaa a vanilkový sirup.

Na začiatok si pripravte malú šálku klasického espressa, podľa vašich možností. Nezáleží, či je to French Press, AeroPress, kávovar, či iný spôsob, akým si bežne robíte kávu. Espresso by vo vašej šálke malo tvoriť len jednu tretinu objemu.

Následne môžete prejsť na druhú ingrecienciu, ktorou je mlieko. Pozor, nie každé mlieko je ideálne pre cappuccino. Neodporúča sa nízkotučné mlieko z dôvodu, že nevytvorí tak skvelú chuť. Použite minimálne 2% mlieko, ideálne je plnotučné s obsahom 3-4 % tuku.

Napeňovanie mlieka do cappuccina

V tejto časti prípravy cappuccina zohráva veľkú rolu to, či má váš kávovar trysku k napeňovaniu alebo nie. Ak nie, prezradíme vám spôsob, akým si mlieko dokážete napeniť aj bez trysky. Najprv však mlieko vychlaďte.

Vychladené mlieko vylejte do baristickej kanvičky, pokiaľ ju máte. Poprípade použite širší hrnček. Kanvičku či hrnček s mliekom vložte pod trysku, ktorú ponorte tesne pod hladinu mlieka. Zapnite proces napeňovania a počkajte pokiaľ sa nádoba zohreje.

Ak nemáte kanvičku, mlieko nalejte do akejkoľvek nádoby, ktorú viete zavrieť a poriadne pretrepte. Následne zohrejte mlieko a nalejte do šálky s espressom. V oboch prípadoch výroby napeneného mlieka sa vám vytvorí pena, ktorá cappuccinu dodá bohatú chuť.

Ako na caffe latte?

Mnoho ľudí nepozná rozdiel medzi cappuccinom a caffe latte. Príprava je úplne rovnaká, rozdiel je len v pomere ingrediencií. Na cappuccino potrebujete malú šálku espressa a napenené mlieko spolu s bohatou penou na vrchu.

Caffe latte má pomer espressa rovnaký, rozdiel nastáva v pomere napeneného mlieka a peny. V cappuccine je napeneného mlieka o niečo menej, avšak objem kompenzuje hrubšia vrstva peny. Caffe latte má viac mlieka ale tenšiu vrstvu peny.

Aby sme boli presny, cappuccino obsahuje jednu tretinu espressa, jednu tretinu napeneného mlieka a jednu tretinu peny. Caffe latte má rovnaký pomer espressa, avšak až dve tretiny napeneného mlieka a zvyšok tvorí tenká vrstva peny.

Rovnako ako cappuccino, aj caffe latte si môžete ozdobiť a dochutiť podľa seba. Napríklad obrázkom vytvoreného z posýpky kakaa do tvaru srdiečka. Pre lepšiu chuť pridajte vanilkový, karamelový či čokoládový syrup. Skúsený kávičkári neodmietnu ani latte art.

Tajomstvo, ktoré ukrýva macchiato

Nie je žiadnym tajomstvom, že mlieko sa do kávy pridáva za účelom zjemnenia kávovej chuti. Ak nemáte radi silnú chuť kávy, cappuccino a latte art vám budú vyhovovať. Avšak, macchiato je úplne iná šálka kávy, a to doslova.

Tento kávový nápoj vznikol v 80-tych rokoch v Taliansku za účelom využitia klasického espressa. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo vo svete je macchiato známy druh kávy, v Portugalsku sa nazýva ako café pingado.

Na prípravu macchiata potrebujete tretinu espressa. Rozdiel nastáva v tom, že macchiato neobsahuje napenené ani klasické mlieko. Namiesto toho do neho pridajte len penu z napeneného mlieka. To môžete urobiť tak, že penu odoberiete priamo z napeneneho mlieka.


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota