Ministerstvo vnútra (MV) SR ruší stanový tábor v Kútoch. Dôvodom je znižujúci sa trend v počte osôb s neoprávneným pobytom na území Slovenska spolu s nástupom zimy. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Pôvodne 16 stanov a priestory pošty v areáli železničnej stanice boli využívané ako núdzové ubytovanie. “V utorok 20. decembra sa začali núdzovo ubytované osoby postupne odsúvať a začalo sa so sanitáciou stanov a interiérového vybavenia. Následne sa pristúpilo k odvážaniu ďalšieho technického vybavenia, aby bol najneskôr do konca týždňa stanový tábor úplne demontovaný,” uviedla generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová.

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Osoby s neoprávneným pobytom na území SR majú po registrácii na oddeleniach cudzineckej polície a prvotnej zdravotnej kontrole možnosť využiť kamenné budovy pobytových táborov migračného úradu v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. Pomoc pri preprave a lokalizácii osôb s neoprávneným pobytom na území SR je pripravená poskytnúť aj nezisková organizácia Mareena v podobe terénneho tímu.

“V týchto zariadeniach budú môcť prebývať maximálne sedem dní, pričom počas tohto času majú možnosť požiadať o medzinárodnú ochranu. V opačnom prípade budú nútení opustiť priestory pobytových táborov. Je zrejmé, že väčšina bude pokračovať vo svojej pôvodnej snahe dostať sa do západnej Európy. Zo strany ministerstva je to maximálna pomoc, ktorú môžeme z legislatívneho hľadiska poskytnúť,” doplnil riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský.

Policajný zbor bude aj naďalej vo zvýšenej miere vykonávať hliadkovú a operatívnu činnosť v boji proti prevádzačstvu a nelegálnej migrácii. Kontroly sú vykonávané vo vlakoch a na cestných spojoch, a to nie len na území Slovenska, ale aj v Maďarsku. Na bezpečnosť budú policajti dohliadať aj pri prípadných presunoch osôb z Kútov do zariadení migračného úradu.

Počet osôb v stanovom tábore k utorkovému ránu bol deväť. V čase najväčšieho migračného tlaku koncom októbra bolo v stanovom tábore ubytovaných 160 osôb.


.

BM: Kralici