Trnavský samosprávny kraj prichádza so zmenami, ktoré zatraktívnia cestovanie prímestskými autobusmi. Od 1. januára 2023 vstúpi do platnosti zónové členenie kraja a cestujúci si budú môcť zakúpiť predplatné cestovné lístky (PCL).

V prvom roku od zavedenia zmien budú k dispozícii aj uvádzacie zľavy. Všetky dôležité informácie sú dostupné na novej webovej stránke www.cestujlahko.sk, ktorá je pilierom rozbiehajúcej sa informačnej kampane.

„Cestujúcich na našich prímestských autobusových linkách čakajú od Nového roka novinky. Cestovanie bude ľahšie a výhodnejšie. Bude sa cestovať v zónach a predplatné cestovné lístky ponúknu pre cestujúcich pri pravidelných cestách výrazné cenové zvýhodnenie oproti jednorazovým lístkom. Pre lepší prehľad sme novinky dali na jednu webovú stránku www.cestujlahko.sk. K dispozícii sú informácie o tarifných zónach vrátane ich schémy a zoznamu zastávok. Ďalej vysvetľujeme výhody predplatných cestovných lístkov a záujemcom ponúkame možnosť vybrať si ten najvýhodnejší druh lístka. Okrem toho prinášame aj odpovede na najčastejšie kladené otázky,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Od 1.1. 2023 si budú môcť držitelia dopravných čipových kariet zakúpiť predplatné cestovné lístky online. Z nového župného webu budú presmerovaní do e-shopov dopravcov ARRIVA Trnava, SAD Dunajská Streda alebo SKAND Skalica. Opakovaný nákup lístkov bude okrem e-shopu možný aj priamo u vodiča autobusu. V prípade záujmu o vybavenie novej čipovej karty je potrebné navštíviť predajné miesta dopravcov, v ktorých bude tiež možný nákup PCL.

Časová platnosť lístkov je stanovená na 7, 30, 90 alebo 365 dní. Cestujúci si na novom webe môžu vyhľadať zaradenie svojej zastávky do konkrétnej tarifnej zóny. V e-shopoch dopravcov bude možné vyhľadať potrebné zóny podľa zastávok. Vďaka tomu si nakupujúci vyberú najvýhodnejší lístok.

Pálfyovci Knihy.Zahori

V ponuke bude základný a zľavnený PCL. Ďalším druhom je prenosný PCL, ktorý nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho, a teda je vhodný pre rodinné alebo pracovné kolektívy. K dispozícii bude aj celosieťový lístok, na ktorý bude možné cestovať neobmedzene na všetkých linkách.

V prvom roku od uvedenia zmien poskytne župa ako objednávateľ výkonov v prímestskej autobusovej doprave zľavy na celosieťové lístky. V tomto období bude dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu. Pri nákupe celosieťového študentského PCL ušetria cestujúci tretinu nákladov.

Súčasne so zavedením PCL dôjde aj k navýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent. Pri platbách z dopravnej čipovej karty (DČK) bude stanovená fixná zľava vo výške 0,15 €. Tarifa bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, teda pred viac ako 11 rokmi, v dôsledku čoho ceny lístkov už dávno nezodpovedajú nákladom na zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy.


.

BM: Festival Záhrad