Pre skalického triatlonistu sa sezóna tento rok skončila netradične neskôr ako minulé roky. Ešte v polovici októbra pretekal na poslednom triatlone európskeho pohára svetovej série XTERRA na talianskom ostrove Sardínia. A práve na tomto preteku (najťažšej trati) si vybojoval miestenku na majstrovstvá sveta v terénom triatlone – XTERRA World Championship 2023.

„Sezóna 2022 bola ťažká po všetkých stránkach a to doslova. Po minuloročnej sezóne som do tej aktuálne skončenej išiel s cieľom byť opäť lepší a veril som si. V príprave som do toho dával všetko a tešil sa na nové výzvy,” začina Skaličan Boris Janata hodnotiť tohtoročnú sezónu.

Už pred prvými veľkými pretekmi nevyzeral Boris zdravotne v poriadku, dal sa dokopy a nakoniec to išlo dobre. 5 terénnych triatlonov za 5 dní v Taliansku vyhral a to ho naštartovalo do ďalšej práce v sezóne. Prišli majstrovstvá sveta v terénnom triatlone, ktoré si aj napriek problémom maximálne užil a bral bronzovú medailu.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Uprostred sezóny vyskúšal Boris Janata cestný triatlonový festival v Rakúsku – 3 preteky za 3 dni a celkovo 1. miesto. Nasledoval ďalší cieľ, majstrovstvá Slovenska v kros triatlone, ťažké podmienky pre neho ko stvorené – búrka, blato a bronzová medaila.

“Uprostred sezóny som sa trochu trápil, siedme a šieste miesto na európskych pohároch, nebolo to, na čo som mal a natrénoval. Ku koncu sezóny príprava smerovala na vrchol – majstrovstvá sveta XTERRA. Tie boli pre mňa výsledkovo najväčším sklamaním,  ale stále som mal pred sebou ešte jeden pretek a to už na začiatku spomínanú Xterru na Sardínii, ktorá bola vzdialenosťami najťažším pretekom,” hovorí Janata.

Ako to už túto sezónu bolo zvykom, ani tá nebola bezproblémová. Práve tu zviedol svoj najťažší boj, jednoducho hlava nepracovala a po všetkých ranách túto sezónu tam už sily jednoducho neboli. Nevzdal to, bolo z toho prvé miesto a aj spomínaná kvalifikácia na budúcoročné majstrovstvá sveta.

Pre Borisa to bola zatiaľ asi najťažšia sezóna, dával tomu naozaj všetko, veľa od seba očakával, vždy mal len tie najvyššie ciele, kládol si ťažké prekážky a tak ho to baví. Bolo pre neho prirodzene sklamaním ak sa nedarilo. Mal ale chuť bojovať a robiť čo ho baví, “Veľmi si vážim podporu a pomoc ľudí okolo mňa, takisto ich fandenie, bez nich by to nešlo. Takže do ďalšej sezóny opäť nový cieľ a najväčšia výzva.

“Za celú sezónu by som sa chcel poďakovať hlavne rodine, bez podpory ktorej by som ju asi nedokončil. Takisto tímu MOUNTAINTIME za dôveru, support a celý servis okolo pretekov. Mojim kamarátom a ľuďom okolo mňa za pomoc a podporu nielen počas sezóny, ale aj v príprave. Poďakovanie patrí Tomáš Jurkovič za skvelú prípravu, rady a pomoc,” dodal triatlonista Boris Janata.

 

Výsledky Borisa Janatu v sezóne 2022:

  • miesto Majstrovstvá sveta v kros triatlone Rumunsko (veková kategória muži 25-29 rokov)
  • miesto Majstrovstvá Slovenska v kros triatlone
  • miesto celkovo Trumer Triathlon Rakúsko (3 preteky za 3 dni)
  • miesto ELBA Irontour Cross MTB Triathlon Taliansko (5 triatlonov za 5 dní – veková kategória muži 25-29 rokov)
  • miesto XTERRA Sardínia (veková kategória muži 25-29 rokov) – kvalifikácia na Xterra World Championship Hawaii 2023
  • Víťaz tímovej súťaže Český pohár v diaľkovom plávaní s tímom OSP Hodonín

 ParCool Parking Experts, Cykloservis Vlastimil Hynčica
Pavel Štěpka, Zdeněk Dvořák, Jan Gabaj


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

3D filamenty 2023