V Skalici schválili poslanci na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v roku 2022 zvýšenie miestnych daní a poplatkov za komunálny odpad. Dane sa v meste zvyšujú prvýkrát po desiatich rokoch, uviedla to pre TASR primátorka Oľga Luptáková.

Ilustračné foto | Foto: Pavol Holý, Trnavské rádio

Ako doplnila, mesto potrebovalo reagovať na zvyšujúce sa náklady. “Museli sme schváliť viaceré doplnky všeobecne záväzných nariadení, ktorými sa zvýšili dane a poplatky. Bola to nutnosť, aby sme zaplnili dieru v rozpočte. Nie sme jediní, kto zdvíha dane a poplatky, s podobnými problémami bojujú takmer všetky samosprávy,” uviedla Luptáková.

Podľa zverejnených nákladov len na zvýšenie platov podľa zákona bude mesto potrebovať ďalších 400.000 eur. “Zvyšovanie poplatkov a daní nie je populárne v žiadnom období. K zvyšovaniu sme mali dlhú debatu poslancov a rozoberali možnosti. Ale inflácia, zvyšovanie ceny plynu a elektriny, ako aj zákonom stanovené zdvíhanie miezd nám inú možnosť nedali,” uviedla pre TASR poslankyňa zastupiteľstva Jana Slobodová-Rekošová.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

“Schváli sme zvýšenie daní a poplatkov, lebo to bola nutnosť. Budeme to priebežne vyhodnocovať aj na základe vládnych opatrení, aby sme videli, ako to zasiahne jednotlivé skupiny obyvateľstva, ako napríklad dôchodcov alebo rodiny s deťmi. Beriem to ako živý organizmus a predpokladám, že príde k budúcemu roku k niektorým úpravám,” povedal poslanec zastupiteľstva a predseda ekonomickej komisie Milan Roman.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM: Ustekana sobota