Kamerové pasce sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené predovšetkým u lesníkov, poľovníkov či biológov. Dokážu sledovať a zaznamenávať prítomnost divej zvery a monitorovať jej správanie. Fotopascu však efektívne využijete aj pri ochrane svojho majetku.

S pojmom fotopasca ste sa už určite stretli. Autentické obrázky či videá z týchto kamier sa často využívajú v rôznych dokumentárnych filmoch, používatelia si záznamy alebo fotografie zdieľajú na sociálnych sieťach, pomáhajú lesníkom či poľovníkom zachytiť pohyb a správanie zvierat prípadne aj možnú nelegálnu činnosť. Zachytené videá pomáhajú aj pri vedeckých projektoch a ochrane verejného alebo súkromného majetku. Túto technológiu využíva množstvo poľovníkov, ochranárov, biológov, ale aj fotografov.

V posledných rokoch sa fotopasce najčastejšie využívajú aj na monitorovanie vzácnych či ohrozených druhov zvierat. Práve tieto zábery pomáhajú výskumníkom lepšie pochopiť ich správanie a výskyt pre zachovanie vzácnych živočíšnych druhov vo svete.

Čo je fotopasca a ako funguje?

Predstavte si, že máte v rukách digitálny fotoaparát. Počas dňa je práca s ním úplne jednoduchá, no ak by ste v noci potrebovali zachytiť správanie zvierat, asi by to nebolo veľmi možné. Je nutné ho neustále obsluhovať, byť v strehu, vypínať a zapínať a nastavovať správny mód pre zachytenie čo najideálnejšej fotografie.

Fotopasca funguje takmer ako fotoaparát. Jej výhodou oproti fotoaparátu je, že ju nemusíte obsluhovať a byť tak v neustálom strehu. Jej základným princípom je možnosť umiestnenia aj na odľahlom mieste s funkciou spustenia nahrávania v prípade zaznamenania akéhokoľvek pohybu.

Moderné fotopasce sú pripojené k infračervenému senzoru, ktorý dokáže vidieť a zachytiť objekty, ktoré sa neďaleko pohybujú. V skutočnosti je to jednoduché, keď sa zviera pohne okolo senzora, fotoaparát ho zachytí.

Čo je dôležité, fotopasce nijakým spôsobom nezasahujú do života zvierat. Ich obľúbenosť medzi poľovníkmi či biológmi je vysoká práve preto, že voči zvieratám sú neškodné, nerušia ich a dokážu niekoľko týždňov či mesiacov nepretržite monitorovať určitú oblasť. Okrem získavania vzácnych snímok zo života zvierat, vám pomôže fotopasca ochrániť váš majetok.

Pri zaznamenaní akéhokoľvek pohybu sa fotopasca automaticky zapne a zachytí to, čo je v jej zornom uhle. Snímky vám odošle na váš smartfón pomocou aplikácie alebo na vašu emailovú adresu. Budete mať okamžité informácie o tom, čo sa deje.

Využitie fotopasce je rôznorodé

Fotopasce sú veľkým pomocníkom a to nielen pre už spomínaných poľovníkov. Ich primárne využitie je určené k sledovaniu a monitorovaniu divej zveri. Nejden milovník prírody určite ocení jej umiestnenie vo vzdialenej či ťažko dostupnej lokalite za účelom zistenia pohybu zvierat.

Výborne však poslúžia aj na monitorovanie majetku. Ak chcete vedieť, čo sa deje v blízkosti vášho domu alebo vašej záhrady, fotopasca je ten správny pomocník pre vás. Vďaka upevňovacím popruhom je jej montáž jednoduchá. Môžete ju umiestniť na akýkoľvek strom či stĺp a namierte ju na priestor, ktorý chcete mať pod kontrolou. Kamera fotopasce má široký rozhľad so širokým dosahom pohybového senzora čo znamená, že vám neunikne žiaden pohyb aj vo väčšej vzdialenosti.

Fotopasce sa dodávajú aj s maskovacím dizajnom, ktorý dokonale splynie s prírodou a je teda pre zvieratá alebo ľudí menej nápadný. Je úplne jedno, kde svoju fotopascu chcete umiestniť, nemali by ste zabudnúť na zámok a špeciálnu oceľovú škatuľku, aby vám fotopasca nebola odcudzená. Ak sa aj niekto rozhodne, že vám fotopascu ukradne, má smolu. Ukradnutá kamera sa dá veľmi ľahko nájsť a počas krádeže navyše získate fotografiu so zlodejom, ktorá vám príde hneď na váš smartfón či na emailovú adresu.

Fotopasce sú vhodné zariadenia aj za účelom: 

  1. neustály dohľad budov, garáží či záhrad
  2. monitorovanie priestupkov a nelegálnej činnosti okolo vášho majetku
  3. monitorovanie divej zveri a kliminality (poslúžia tiež na monitorovanie pytliactva, rušenie zvierat či pri tvorbe nelegálnych skládok a pod.)
  4. fotopasce majú význam aj v priemysle na sledovanie strojných zariadení


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota