Bezprostredný kontakt matky s dieťaťom hneď po pôrode je pre každú ženu nielen emocionálne prospešný a plne zaslúžený, ale má aj objektívne zdravotné benefity. V mnohých štúdiách bolo potvrdené, že kontakt „koža na kožu” – bonding, má fyziologický, poznávací a emocionálny prínos pre matku aj dieťa a ovplyvňuje ich následné správanie a vzťah po pôrode. Skalická nemocnica umožňuje pre mamičky bonding aj po cisárskom reze.

Bonding, pomáha regulovať teplotu novorodenca, šetrí mu energiu, reguluje biochemické procesy v jeho drobnom a krehkom organizme a pomáha mu upraviť dýchanie, plač a rytmus srdca. Pôrodnica Fakultnej nemocnice AGEL Skalica, ako jedna z prvých na Slovensku, začala s bondingom pri spontánnych pôrodoch. Postupne sa bonding stal v skalickej pôrodnici prirodzenou súčasťou pôrodu, tak ako aj prítomnosť blízkej osoby alebo duly pri pôrode. “Vzhľadom na to, že priemerne takmer tretina pôrodov končí na Slovensku a aj u nás cisárskym rezom, stále častejšie sa objavovala požiadavka na bonding po cisárskom reze.  Aj preto sme sa rozhodli umožniť rodičkám zažiť aj po cisárskom reze na našom pracovisku tento výnimočný okamžik v živote matky a dieťaťa,” hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia skalickej nemocnice MUDr. Peter Budinský.

Cisársky rez je operačný výkon, ktorý má na rozdiel od spontánneho pôrodu svoje špecifické podmienky. Bonding pri cisárskom reze má prísnejšie kritériá než po spontánnom pôrode, a preto nie je realizovateľný u každej rodičky. “Medzi najčastejšie stavy, ktoré neumožňujú bonding po cisárskom reze je akútny zákrok s ohrozením matky alebo plodu, celková anestézia a nutnosť bezprostrednej starostlivosti o novorodenca po pôrode. Pri operácii musíme zohľadniť nielen požiadavky matky a novorodenca, ale aj požiadavky pediatra, gynekológa a anestéziológa,” vysvetľuje skúsený odborník.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

A mamičky, ktoré prídu rodiť do skalickej nemocnice, majú aj ďalšiu možnosť. V minulosti bežný prístup – spontánny pôrod po predchádzajúcom cisárskom reze, sa načas akoby vytratil z ponuky mnohých pôrodníc nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. “Trend je výrazne závislý od skúsenosti a nastavenia konkrétneho pôrodníckeho pracoviska. Na mnohých pracoviskách stále prevláda trend k primárnej indikácii operačného ukončenia pôrodu po predchádzajúcom cisárskom reze. V našej pôrodnici sa snažíme pacientky povzbudiť k spontánnemu pôrodu po cisárskom reze a vítame a tešíme sa každej pacientke, ktorá má odhodlanie spontánny pôrod po cisárskom reze skúsiť. Každú takúto rodičku posudzujeme individuálne s prihliadnutím na jej postoj, zdravotný stav a predpoklad úspešnosti spontánneho pôrodu po cisárskom reze na základe predpôrodných vyšetrení, anamnézy pacientky a samotného priebehu tehotnosti,” hovorí primár MUDr. Budinský.

V roku 2022 sa v skalickej nemocnici  narodilo 715 detí, z toho 342 dievčat a 373 chlapcov. V troch prípadoch si rodičia odniesli domov dvojičky. Najmladšia rodička mala 16 rokov a najstaršia bola presne o 30 rokov staršia. Podiel cisárskych rezov na našom pracovisku v roku 2022 bol 29,5%, čo je menej ako celoslovenský priemer za minulý rok. Najčastejšími menami, ktoré bábätká dostávali boli Jakub a Eliška.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.

BM: Ustekana sobota