Na konci minulého roka sa konal už 5. ročník akcie s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Z aktivity jednej mladej mamičky sa rýchlo stala celoslovenská výzva, do ktorej sa zapája čoraz viac ľudí. Seniori v domovoch dôchodcov sa obzvlášť počas vianočných sviatkov môžu cítiť osamelo. Mnohokrát si už na nich ani nemá kto spomenúť a napriek všetkej snahe personálu sú pre nich Vianoce ťažkým obdobím.

foto J. Hargaš

V Malackách a okolí sa do výzvy zapojilo mnoho jednotlivcov, rodín, tried, klubov i ďalších organizácií. „Vyzbierali sme 441 krabičiek. Okrem malackého Mestského centra sociálnych služieb išli do zariadení v Studienke, Plaveckom Podhradí a Stupave. Krabičky dostali aj osamelí v Malackách, Veľkých Levároch a Suchohrade,“ hovorí spoluorganizátorka výzvy pre Malacky a okolie Veronika Fuseková. Ďalšou organizátorkou bola Zuzana Janská. Balíčky mohli ľudia okrem iného nosiť do Klientskeho centra Mestského úradu v Malackách, kde ich ochotne zbierala zamestnankyňa Monika Gajarová. Všetkým, ktorí sa zapojili alebo akýmkoľvek spôsobom pomohli, patrí naše veľké poďakovanie.

Boli sme pri tom, ako sa krabice od vás dostali do rúk našich seniorov v Mestskom centre sociálnych služieb v Malackách. Ostatné dva ročníky boli tak trochu smutné: namiesto návštevy a priameho odovzdania darčekových krabíc do rúk seniorov sa museli dary nechať pred zariadením a rozdal ich personál.

Plocha draka Knihy.Zahori

Krabice plné milých prekvapení aj tentoraz doviezla V. Fuseková. Sprievod jej okrem mamy robila aj Pavlína Ambrová s dcérkou. Pred pandémiou ju sprevádzala dcéra Terezka, tentoraz prišla jej mladšia sestra Barborka. Práve ona odovzdala seniorkám a seniorom najviac krabíc. Pani Ambrová priniesla do centra aj bábovku, ktorú opatrovateľky hneď nakrájali a rozdali. Kým si seniori pochutnávali, Barborka chodila medzi nimi a rozdávala vyzdobené a naplnené krabice. Niektorí si sotva stihli všimnúť, čo sa stalo, a už bolo dievčatko, mamou nazvané „hopsadlo“, preč. Keď ju však volali späť a dožadovali sa objatia, neváhala ani raz. Veronika s Barborkou i jej maminou zašli aj na návštevu k ležiacim pacientkám, tie sa z veselej návštevy tešili azda ešte viac.

Výzva Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? už má svoju tradíciu. Do zdanlivo nepotrebnej škatule od topánok mohli ľudia zabaliť niečo sladké (napríklad tyčinku), slané (keksíky), teplé (šál, čiapka, rukavice), mäkké (ponožky), voňavé (krém), niečo zábavné (krížovky, časopis) a niečo zo srdca (pohľadnica, vlastnoručne vyrobené vianočné želanie). Kontaktné osoby po celom Slovensku obsah krabíc skontrolovali, a ak bolo treba, doplnili zo svojich zásob tak, aby každý darček naozaj potešil svojho prijímateľa. Výzva bude akiste pokračovať. Ak ste sa doteraz nezapojili, na vymýšľanie obsahu krabice máte dostatok času do novembra. Má to zmysel.

Záhorí.sk informoval J. Hargaš z Mestského úradu v Malackách


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota