Sedemstoročný Dračí dub, mohutný víťaz ankety Strom roka 2022 z Lozorna, nás reprezentuje práve v týchto dňoch v európskej súťaži. K titulu Európsky strom roka ho môžu Záhoráci svojimi hlasmi posunúť do 28. februára.

Dračí dub dostal svoje pomenovanie vďaka mohutnosti a výzoru, pripomína totiž sediaceho draka. „V jeho okolí aktuálne prebieha ťažba dreva. Sme preto radi, že vďaka aktívnym ľuďom, ktorí ho vlani nominovali do národnej ankety, sa mu dostáva náležitej pozornosti a podarilo sa im urobiť prvé kroky potrebné k jeho záchrane. Verme, že ho čaká pekná budúcnosť a že z krásy tohto výnimočného stromu sa budú tešiť i ďalšie generácie,” dúfa manažérka ankety Martina Hromadová.

Záhorácke rádio 2024 01

Do súťaže Európsky strom roka sa každoročne zapája 16 krajín starého kontinentu. Hlasovanie sa začalo 1. januára, pričom posledný týždeň je hlasovanie tajné. Milovni-ci stromov majú k dispozicii 2 hlasy, ktoré môžu ľubovoľne prideliť. Okrem Dračieho dubu tak môže hlasujúci podporiť ešte jeden strom navyše. Vo februári Slovensko opäť navštívi aj svetoznámy „lovec stromov” Rob McBride.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku je jej organizátorom Nadácia Ekopolis. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).

Hlasujte za Dračí dub na: www.treeoftheyear.org


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota