Treehunter Rob McBride, lovec stromov, ktorý je známy tým, že putuje Európou a navštevuje každý strom zo súťaže Európsky strom roka, zavítal 5. – 6. februára aj na Slovensko. Očaril ho lozorniansky sedemstoročný Dračí dub, za ktorý môže verejnosť na www.treeoftheyear.org hlasovať do konca februára.

foto ekopolis.sk

Rob sa na Slovensko vrátil po dvojročnej pauze, spôsobenej pandémiou. Najskôr bol spolu s aktivistami z Klubu ochrancov zelene KOZEL pozrieť, pomerať a nafotiť niekoľko majestátnych gaštanov jedlých vo viniciach pri obci Častá v podhori Malých Karpát a na druhý deň sa vybral spolu s dobrovoľníkmi z občianskych združení a arboristami navštíviť majestátny dub letný pri Lozorne.

Ten v jubilejnom 20. ročníku ankety Strom roka zvíťazil a aktuálne súperi o prvenstvo v celoeurópskom finále. „Priamo na mieste sa viedli odborné diskusie o čo najefektívnejšej ochrane a Rob s ochranármi a arboristmi sa zhodli na tom, že je nevyhnutné v záujme ochrany koreňového systému obmedziť pohyb a poškodzovanie na minimum. Ohradený priestor – čo je kruh s priemerom približne 10 m – navrhli celý vyplniť lesnou hrabankou, lístím a odumierajúcou drevnou hmotou. Tie zabezpečia lepšie zadržiavanie zrážok a prístup vzduchu ku koreňom.

Veľké odhodlanie chrániť Dračí dub ako vyznamné prírodné dedičstvo zaznelo aj na následnom stretnutí so starostom obce,” informovala Nadácia Ekopolis, ktorá je vyhlasovateľom ankety Strom roka.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota