21. február je v mnohých krajinách označovaný ako Deň bez obilia. Počas tohto dňa by sme sa mali vzdať jedál, ktoré obsahujú obilie, aby sme vyjadrili spolupatričnosť ľuďom, ktorí sú dennodenne nútení vylúčiť túto potravinu zo svojho jedálnička. Len na Slovensku trpí celiakiou 1 z 250 ľudí, pričom celiakia nie je jedinou formou neznášanlivosti lepku.

 „V súčasnosti rozlišujeme 3 základné formy ochorenia spôsobené zvýšenou vnímavosťou na lepok, a to celiakiu, alergiu na lepok a neceliakálnu senzitivitu na lepok. To, akou formou neznášanlivosti lepku pacient trpí, je potrebné vždy odborne laboratórne otestovať,“ približuje vedúca odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. Lepok alebo glutén je bielkovina nachádzajúca sa v obalovej časti zŕn obilia ako pšenica, raž, jačmeň alebo ovos. Pomáha jedlám držať tvar, pružnosť a pôsobí ako spojivo jednotlivých zložiek.

Pri alergii na lepok reakcia prichádza do niekoľkých minút po konzumácii potravín s jeho obsahom. Lepok vyvolá alergickú reakciu a opuch sliznice, čo sa prejaví bolesťou, hnačkou, plynatosťou a často i škrabaním a opuchom hrdla, dýchavičnosťou či kožnými prejavmi. Celiakia je však autoimunitné ochorenie, ktoré vyústi do zápalu sliznice tenkého čreva. Reakcia prichádza postupne po niekoľkých hodinách od konzumácie gluténu. Zápal v tenkom čreve zapríčiňuje veľké bolesti, nafúknutie, hnačky, nechutenstvo a často i zvracanie. Z dlhodobého hľadiska môže neliečená alebo neodhalená celiakia spôsobiť až podvýživu, stratu vitality, neplodnosť u oboch pohlaví či opakované potraty.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Na vzniku celiakie sa podieľa viacero faktorov. Môže ísť o chybnú imunitnú reakciu, pri ktorej telo vyhodnotí lepok ako škodlivú látku, ale tiež o poruchu metabolizmu a aktivity enzýmov odbúravajúcich lepok. V oboch prípadoch dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, ktorá bola pôvodne v dobrej kondícii. Treťou a zároveň najčastejšou príčinou vzniku a rozvoja celiakie je genetika. Až v 80 % prípadov celiakie je u pacienta prítomný HLA antigén B8, ktorý je príčinou poruchy vstrebávania živín, zníženej pohyblivosti a rozšírenia tenkého čreva, pričom je zvýšená aj priepustnosť jeho sliznice. Cez už oslabenú bariéru sliznice tenkého čreva sa tak do tela dostávajú aj škodlivé látky, ktoré spúšťajú imunitné reakcie.

Tretím prípadom neznášanlivosti lepku je neceliakálna senzitivita na lepok, pri ktorej sa nepotvrdí alergia ani celiakia, vysadenie lepku z jedálnička však u pacienta spôsobí úľavu od ťažkostí. „Práve kvôli náročnosti rozpoznania jednotlivých typov neznášanlivosti lepku iba z vonkajších prejavov, sme vyskladali balíček vyšetrení, ktorý dá pacientovi s podozrením na neznášanlivosť lepku jednoznačnú odpoveď z jedinej krvnej vzorky. Pacient sa na vyšetrenie môže objednať na odporúčanie odborníka alebo vo vlastnej réžii, ak sa však niektorá z foriem neznášanlivosti lepku potvrdí, výsledok je potrebné konzultovať s gastroenterológom alebo prípadne s výživovým poradcom,“ dodáva Ing. Gaboňová. Cena vyšetrenia pre samoplatcov je 112 eur. Objednať na  vyšetrenie sa môžete na webovej stránke AGELLAB.sk.

Cielená liečba celiakie či alergie na lepok neexistuje. Jediný spôsob, akým sa pacient vyhne ťažkostiam, je úplné vysadenie lepku z jedálnička. Od typických múčnych a obilných jedál, až po potraviny s jeho stopovým obsahom. Alfou a omegou je kontrola zloženia výrobku, pričom platí, že ak je zloženie nejasné, je bezpečnejšie danú potravinu nekonzumovať. Pri hotových jedlách či návšteve reštaurácie má zákazník nárok vyžiadať si zoznam alergénov obsiahnutých v konkrétnych jedlách. Slovenský trh navyše ponúka stále viac plnohodnotných náhrad bežných potravín, od bezgluténovej múky a chleba až po sladkosti. Potraviny s obsahom gluténu je navyše možné nahradiť aj takými, ktoré prirodzene lepok neobsahujú – medzi tie patrí napríklad pohánka, quinoa, amarant, proso alebo kukuričná múka.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota